Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 септември 2017 година

Снимка: Община Враца
Започна рехабилитацията на 17-километровия участък Враца - пещера Леденика с над 14 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“.


"Правим всичко възможно, за да съществува врачанската болница. Имам и личен ангажимент към нея", каза при посещението си във Враца министърът на здравеопазването- проф. Николай Петров. 


Общо 3049 подписа са събрани в подписката в община Вършец срещу високата цена на водата. Недоволството на гражданите е подкрепено от шестима общински съветници, които ще изпратят събраните само за една седмица подписи до президента, министър председателя, областния управител на Монтана, Омбудсмана и Комисията за енергийно и водно регулиране, каза общинският съветник Георги Найденов. Организира се и митинг във Вършец на 10-ти октомври, вторник, от 12 часа на централния площад.

Предложение за одобряване на Запис на заповед на Община Видин в полза на Министерството на околната среда и водите ще обсъжда Общинският съвет утре, 29 септември. Решението е необходимо, за да се обезпечи авансово плащане от близо 1 800 000 лева по договора за доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води, финансиран по Оперативна програма "Околна среда". Договорът с изпълнителя на проекта беше прекратен през март миналата година, заради нарушаване на договорните разпоредби. Вече има избран нов изпълнител на пречиствателната станция във Видин- за надзор и за строително- монтажни работи. Това съобщи заместник кметът Цветан Асенов.

Сушата намали добивите. 420 килограма средно от декар е добивът на царевица в регион Монтана, съобщават от Областна дирекция “Земеделие”. 

Днес се проведе извънредно общо събрание на акционерите в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, на което беше направена промяна в състава на Съвета на директорите, съобщават от лечебното заведение в Монтана. Сменен е председателят Светлана Йорданова, която вече е зам.-министър на здравеопазването.


Във Враца се проведе изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите. Тя бе в офиса на Регионалното звено в града, каза председателят на комисията Димитър Маргаритов. Целта на организираните приемни в различни градове в страната е да се стимулира активността на гражданите, казаха от Комисията за защита на потребителите.


Предложение за провъзгласяване на митрополит Неофит за почетен гражданин на Видин е включено в проекта за дневен ред на насроченото за утре, 29 септември, заседание на Общинския съвет. Неофит е митрополит на Видин до 1971 година и е с известен с дарителската си дейност. Митрополит Неофит е отличен посмъртно и с почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом”, заради заслугите му за спасяването на българските евреи от концлагерите по време на Втората световна война. За почетен гражданин на Видин е номиниран и дългогодишният директор на природоматематическата гимназия Георги Иванчев. Двете предложения ще се обсъждат на заседанието утре.


Нова социална услуга ще се предоставя в община Белоградчик. Предстои разкриване на Център за настаняване на хора с деменция в село Дъбравка, в който за 14 възрастни ще се полагат грижи в среда, близка до семейната. Предложението е включено в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет.


Млади жени от ломското село Ковачица ще преминат безплатни обучения за личностно и професионално развитие. Специално внимание ще бъде обърнато на уменията за писане на автобиография, на подготовката за интервю за работа и как успешно да се общува с колеги и ръководители. Предвидена е и лекция по предприемачество, обясни Марина Кисьова от организаторите. Обученията започват утре.


Детски телевизионен канал стартира кампания срещу тормоза в училище. "Имаш силата- бъди приятел" е мотото, под което ще работят известни личности, психолози, учители, деца и техните родители. Кампанията има за цел да помогне на децата и тийнейджърите да се научат да общуват помежду си без агресия, каза за Радио ВИДИН Милена Петрова от агенция "Случка", която работи по проекти на телевизията. В състезателната част могат да се включват класове от всички училища в страната. Проекти могат да бъдат подавани от учителите до 22-ри октомври на сайта на кампанията. На 25-ти октомври жури ще избере най-добрите предложения.

Кампанията „Нека да помогнем на едно българско семейство” се организира от Националното сдружение на общините в Република България. През 2017 г. тя е в подкрепа на Любомир Райков, който е с диагноза детска церебрална парализа и епилепсия - Синдром на Уест. За целта сдружение „FUTURE LEEWAY MOVIES“ (“Свободата на бъдещото изкуство”) ще прожектира селекцията си от студентски филми и разпространи информация относно кампанията и датата на прожекции, която за Видин е 7 октомври, в залата на Симфониета Видин, а началният час на събитието е 11.00.

Танцов състав „Здравец“ от село Капитановци с първо място в национален фестивал.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С турнир по хандбал започва юбилейното издание на "Мездра май"

На 6 май - Гергьовден и Ден на Мездра официално ще бъдат открити 50-ите Юбилейни празници на културата "Мездра май".  По традиция в празниците се включват най-разнообразни събития. На 1 май /сряда/ ще се проведат първите от тях. От 10:00 часа в Мездра ще стартира Шестият турнир по мини хандбал „Малки локомотиви“. Състезанието ще се състои на..

публикувано на 30.04.24 в 10:18

Земетресение е усетено тази сутрин във Видин

Земетресение бе усетено тази сутрин във Видин и региона. Трусът е ударил в 8:42 часа българско време в съседна Сърбия.  По данни на Сръбската сеизмологична служба трусът е с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер и е възникнал в района на град Кладово на около 70 километра от Видин.  Според Националния институт по геофизика, геодезия и..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Перспективите пред Северозапада обсъждаха на форум в Монтана

Регионална конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата" събра в Монтана представителите на големи фирми в Северозападна България, кметове на общини, представители на държавата, които заедно да начертаят посоките за по-добро бъдеще на живеещите в тази част на страната. Според Петър Торнев , председател на..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

Снимката на 29 април 2024 година

Училища във Видин отвориха вратите си. Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета".  Дни на отворените врати се проведоха и във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Темата бе "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм"...

публикувано на 29.04.24 в 18:05

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" на 1 май ще се проведе туристически празник. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За деня са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

публикувано на 29.04.24 в 17:20

Започват еднодневните преходи във Врачанския Балкан

Започват еднодневните излети в природен парк "Врачански Балкан". Първият преход е на 1 май до водопад "Скакля". "За поредна година Дирекция на природен парк "Врачански балкан" стартира излети в съботно- неделните дни. Тази година започваме на 1 май с преход до водопад "Скакля". Всички желаещи да заповядат в осем и половина пред..

публикувано на 29.04.24 в 17:16

Във Видин представят спектакъла "В търсене на Баро Мангипе"

Драматичният театър във Видин посреща тази вечер поредното представление на спектакъла "В търсене на Баро Мангипе". Спектакълът е на НЧ "Развитие- 1893" - Белоградчик, като за него са привлечени над 50 младежи. Подготовката започва още преди година, когато са създадени школи театър, танци, сценография и рисуване, каза председателят на читалището..

публикувано на 29.04.24 в 16:35