Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на здравеопазването: Правим всичко възможно за врачанската болница

2
Снимка: Жоро Александров

„Правим всичко възможно, за да съществува врачанската болница. Имам и личен ангажимент към нея. Познавам добре изпълнителния директор Орлин Цветков, който също полага не малко усилия. В момента тече процес на преструктуриране на задълженията.

Проблемите идват от големите задължения, натрупани назад във времето, които се налага да изплащаме с 10-12% лихва.

Трудно е, но правим всичко възможно, за да нормализираме нещата. Врачанската болница е в същото положение като няколко други болници в страната“, коментира здравният министър проф. Николай Петров.

Двама министри- на труда и социалната политика Бисер Петков и на здравеопазването- проф. Николай Петров дойдоха днес във Враца, за да се уверят в добрия опит при предоставянето на здравно-социални грижи от проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот“. Инициативата, която е създадена благодарение на Българо-Швейцарска програма през 2012 г., в момента се финансира от Швейцарския червен кръст. Осигурено е дотирането ѝ до май 2018 г.

Заедно с българските министри във Враца дойде и посланикът на страната на банките, шоколадите и часовниците Н.Пр. Денис Кнобел.

Около 400 са потребителите, които ползват услугите на център „Домашни грижи“ в общините Враца, Бяла Слатина, Криводол и Оряхово към този момент, като в по-голямата си част става дума за възрастни хора.

„Видяхме как се работи по този проект. Усилията на държавата са да превърне тези грижи в устойчиви. Осигурено е финансирането до май догодина, а след това ще търсим варианти за превръщането на услугата в устойчива“, каза социалният министър Бисер Петков.

Гостите, предвождани от кмета Калин Каменов, участват в дискусия за утвърждаване на здравно-социалните грижи, която започна в 10.30 часа в конферентната зала на Търговско-промишлената палата във Враца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Монтана отчита добра събираемост на данъците

Опашка за плащане на местни данъци и такси се образува в Монтана. Днес изтича срокът за ползване на 5 % отстъпка. От Общината отчитат рекордна сума, събрана от данъци, най-високата от години насам.  7 мил. 230 хиляди лева е събрала Община Монтана о т старта на кампанията на 24 януари до днес, съобщи кметът Златко Живков. Сумата е с половин милион..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Дарителска кампания помага на читалището в Буковец

От читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започнаха кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден, каза секретарят на читалището Вероника Атанасова. "Читалището вече сме..

публикувано на 30.04.24 в 17:11

Дни на отворените врати в мездренско училище

Ден на отворените врати се проведоха в  Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра. Ученици и учители представиха дейността на учебното заведение пред гостуващите ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  За учебната 2024/2025 г. училището ще осъществи прием след 7 клас в две паралелки: профил „Обществени науки“ и професия „Организатор..

публикувано на 30.04.24 в 16:50

Втори случай на коклюш във Видинско

Втори случай на коклюш е регистриран във видинското село Чупрене, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция във Видин. След като в средата на април заразата бе установена при дете на една година , което е с поставени дози ваксини, със заболяване е и друго дете от същото семейство. То е на две години, не посещава детска градина.  "Контактите му..

публикувано на 30.04.24 в 16:35

Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Театър на колела" от Румъния гостува във Видин

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България.  Целта на обиколката е популяризиране на 30- та годишнина на  фестивал "Shakesper" , посветен на творчеството на Шекспир, който се..

публикувано на 30.04.24 в 15:43

МВР с мерки за безопасност по празниците, ще се подпомага и трафика към Дунав мост 2

Видинските полицаи и огнеборци предприеха мерки за гарантиране на реда и сигурността по време на предстоящите празнични и почивни дни, съобщават от ОД - МВР Видин.   Създадена е организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред, движението по пътищата и пожарната безопасност в дните около Великден и Гергьовден на територията на..

публикувано на 30.04.24 в 15:38