Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мая Бориславова: Идват нови грипни вируси

Снимка: Радио ВИДИН


Нови грипни щамове ще ни разболяват тази зима. Възможно е да има грипна епидемия. Това предупреди в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН началникът на инфекциозното отделение в ломската болница "Св. Николай Чудотворец" д-р Мая Бориславова. Тя препоръча използването на противогрипните ваксини като средство за защита.

"Очакват се нови щамове, за които няма изграден обществен имунитет. Затова - ваксини, който може и който желае трябва да си направи, защото всеки нов щам протича по-тежко, с доста тежки усложнения. Грипът не е една лека настинка, той си е отделно заболяване, котето протича доста тежко. Възможно е да има и грипна епидемия, защото миналата година щамовете, които минаха, бяха срещани през предходната година и имаше изграден някакъв имунитет в обществото. Затова нямаше така изразена грипна епидемия. Но тази година e възможно, очаква се да има. Сега трябва да започне поставянето на противогрипна ваксина - октомври, до средата на ноември. Това е за хората, които желаят, не са алергични и могат да си го позволяват, защото тази ваксина не е включена в календара, тя е по желание."

Д-р Бориславова заяви, че подкрепя категорично имунизационния календар, който включва задължителни имунизации в детска възраст, и обясни защо:

"Аз съм категорично за ваксините, които са в календара. Дори бих казала, че още трябва да се включат, които в другите страни са включени. Ако тези, които са против, дойдат и видят това, което беше тук по време на епидемията от морбили, когато боледуваха деца, които не са ваксинирани, колко тежко беше, тези хора биха тръгнали веднага към имунизационния кабинет..."

Инфекциозното отделение при МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" - Лом лекува пациенти не само от града и общината, но също от Видинска област и Козлодуй. Отделението разполага с 11 легла, разкрити по Здравна каса, като при необходимост броят им се увеличава до 25. Обикновено това се прави по време на епидемия. От началото на годината са лекувани над 440 пациенти.

"Най-често през цялата година са чревните инфекции. Сега има повишена заболеваемост на хепатитите, но те са характерни с това, че имат цикличност и горе-долу през 4-5 години има епидемия. Може би тази година ще бъде следващата епидемия", прогнозира д-р Бориславова.

Д-р Слави Любенов, началник на Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница. Снимка: Радио ВИДИНИ още в "Направление здраве"- 60% от българките пушат по време на бременност, показва статистиката. Голям част от майките пушачки казват, че не са спрели цигарите, защото са разбрали много късно за бременността и вредата вече била нанесена. Най-новото оправдание е, че ако се спрат рязко цигарите, това оказва стрес на организма и всъщност вреди повече на бременната жена, отколкото самото пушене. Пушенето няма как да не е вредно, каза пред Моника Йончева д-р Слави Любенов, завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница "Света Петка", и добави:

"Когато си пристрастен пушач и спреш цигарите, това е стрес за организма. Но по-добре да се стресира от това, отколкото жената да продължава да пуши. За вредите няма какво да говоря, всички ги знаят. За бременните още повече важи правилото, че трябва да спрат цигарите или поне да ги ограничат до минимум Цигарите водят до определени последствия за плода..."

Част от рисковете при бременните, които пушат са преждевременно раждане, по-ниско тегло на детето, развитие на астма и умствена изостаналост. Пушенето влияе неблагоприятно на плода, затова ги откажете, никога не е късно, съветват специалистите.

Повече по тези и останалите теми може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40