Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Време е за ваксини срещу грип

| обновено на 17.10.17 в 13:08
Снимка: БГНЕС

Навън времето все още е топло и слънчево, но вече сме си месец октомври, по средата на есента и трябва да се замислим за имунитета си през зимата. В този сезон ни нападат най- различни остри респираторни заболявания и грип. Как можем да се предпазим от тях или поне да намалим времето на боледуване, това попитахме директора на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция- Видин д-р Пепа Цветанова.

"През последните две седмици се наблюдава леко повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. За последната седмица заболеваемостта е 90 на 10 000, малко над средната за страната сме. Сега е сезонът и моментът за поставяне на противогрипна ваксина. От момента на поставянето на ваксината до изграждането на имунитета, т.е. защита на организма трябва да минат от 2 до 3 седмици. Така че, от края на септември, целия месец октомври, дори и първата седмица на ноември спокойно може да се постави ваксина против грип, която ще има време да изгради имунитет", обясни д-р Пепа Цветанова.

Ежегодно Световната здравна организация изготвя препоръки към фирмите- производителки на противогрипни ваксини, за това какви щамове се очаква да преобладават и точно тези щамове да бъдат включени в състава на лекарствата. За сезон 2017/2018 година препоръчаните щамове са два тип "А" и един тип "Б", докато в другата ваксина, която е на друга фирма са включени два щама тип "Б". Важно е на ваксините да пише сезон 2017/2018.

От грип всяка зима се разболява поне един на 10 души, като част от контактуващите с него си изграждат имунитет срещу конкретния щам. Очаква се през студените месеци на тази и следващата година да ни атакуват разновидности на грипа с имена "Мичиган", "Бризбейн", "Хонконг" и "Пукет", срещу които се разработват и ваксините за сезона.
Вижте още

В „Музикална зона“ на 12 април слушаме Серж Генсбург

   Серж Генсбург е музикант и поет- една от скандалните фигури във френския културен живот. Роден в семейство на руски евреи в Париж, той успява да се превърне в една от най-големите поп звезди във Франция през 60-те. Наред с шумната му музикална кариера, Генсбург се слави и с многобройните си връзки с някои от най-красивите жени за онова време – Жулиет..

публикувано на 12.04.21 в 10:20

15 културни и природни обекти ще дигитализира Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"

Обектите, които ще бъдат дигитализирани, са избрани след предварително проучване. Критериите за оценка на обектите са: привлекателност/атрактивност, значение, достъпност, пространствена структура, техническа  възможност за дигитализация и др. Целите при избора са: съхраняване на материалните обекти за бъдещите поколения (сгради, църкви, паметници),..

публикувано на 08.04.21 в 14:50

За трудностите и радостите в лекарския делник

На 7 април отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Обявен е за такъв с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 година. Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 година. За трудностите и радостите в лекарската професия споделят..

публикувано на 07.04.21 в 16:30

STEM център ще изгради Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца

Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца спечели проект по STEM. Той се нарича "Център за природни науки, изследвания и новации" и ще съставен от департамент "IT електронна търговия" и департамент "Биохимия и микробиология".  "Единият за учебно-тренировъчни фирми за обучение по ИКТ /бел.ред. информационни и..

публикувано на 05.04.21 в 10:50

"Галъп": Шест партии се очаква да влязат в 45-ото Народно събрание.

Следващият парламент се очертава да е 6- партиен. Това сочат междинните прогнозни данни. Все още не може да се каже коя партия колко мандата ще има от регионите в Северозапада, каза социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов: "ВМРО е на ръба, но някак си няма логика да оцелее при това броене. ГЕРБ-СДС, "Има..

публикувано на 05.04.21 в 10:30

В Кула почистиха парка и около язовира

Почистване на парка в Кула направиха жители на града. Акцията се проведе за трета година. Тази път отпадъците бяха събрани разделно и изхвърлени в цветните контейнери, разказа Наско Цанов от движение "Северозапазване": "Тази година поради пандемията решихме почистването на бъде индивидуално, затова организацията не беше групова. Решихме да..

публикувано на 01.04.21 в 15:35

42 "зелени" проекта ще бъдат финансирани в област Враца

42 проекта на общини, кметства и учебни заведения от област Враца ще бъдат финансирани в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда 2021 г." в обявения от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) конкурс на тема "Обичам природата и аз участвам". За..

публикувано на 01.04.21 в 15:31