Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Георгиева: Искам да продължа да имам вдъхновението за музиката

Не е най-важното да бъдеш солист

Мила Георгиева
Снимка: БГНЕС
За да постигнат успехи в кариерата музикантите днес трябва да имат не само талант, но и желание, дисциплина, постоянство, казва известната наша цигуларка Мила Георгиева, която от 2002 г. е най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт.

Тя е категорична, че музикантите трябва да разберат, че не е най-важното да бъдеш солист, защото можеш да изпитваш удоволствие от работата си и от музиката не само като си солист.

Това трябва да се възпитава в новото поколение, защото в противен случай можеш да бъдеш много разочарован, отбелязва Мила и допълва, че "младите музиканти трябва да бъдат креативни, да имат идеи, да харесват музицирането с различни формации".

Като концертмайстор Мила Георгиева свири на уникална цикулка "Страдивариус" от 1703 г.. На въпрос кое прави цигулките "Страдивариус" толкова добри, Мила Георгиева е категорична: "Абсолютна мистика и магия е".

По думите й, всяка една такава цигулка има свой живот и тогава, когато на тях не е свирено дълго време, постепенно се нагаждат към начина на свирене на новия си собственик. Уникалното обаче е, че тези цигулки позволяват на музиканта да намери "сърцето им". И още нещо. Това са инструменти, които нямат лимит. С тях можеш да постигаш все повече и повече, допълва тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!