Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творческа вечер за Васил Божинов ще се състои в Лом

Снимка: Светослав Цветанов

Тази вечер от 17,30 часа в Народно читалище "Постоянство" в Лом е организирана творческа вечер под наслов " 70 лета отдаден на словото", посветена на педагога, общественик и културен деец Васил Божинов.

Той е удостоен със званието "Заслужил учител". Дългогодишен читалищен деятел и повече от 10 години е заместник-председател на читалище "Постоянство 1856" - Лом.

Има издадени 4 книги - "Огнища на духовност", "150 години Ломски драматичен театър", "Поглед върху училищното дело в гр. Лом" и "Съкровени страници". Васил Божинов е почетен гражданин на Лом, а през 2010 г. получава и почетния знак на кмета на Лом.

"Това е една инициатива на мои ученици, които съм ги учил преди 50 години. Гостите тази вечер са професор д-р на педагогическите науки Любомир Георгиев, професор Васил Стефанов - театровед, журналистката Мария Владимирова, мои ученици - доцент Анелия Бурева и юристът Данаил Костов. Ще има участие на любителски състави от читалището. Проф. Любомир Георгиев, доколкото разбрах неговото слово ще бъде "Васил Божинов - съвременен народен будител". А проф. Васил Стефанов ще говори за моите рецитали през годините", разказа Васил Божинов.

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36