Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли ски зона в Чупрене

Снимка: Радио ВИДИН

Какво се случва със ски зона "Миджур"? Идеята за развиване на зимен туризъм в Чупрене е още от 2012-2013 година, когато са разработвани стратегии за развитие на туризма. Миналата година се проведе общественото обсъждане в Чупрене на Общия устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур". Експертен съвет разгледа и Доклада за екологична оценка (ЕО) с приложен към него Доклад за оценка степента на въздействие (ДОСВ) на Общия устройствен план (ОУП) на Туристическа и ски зона (ТСЗ) "Миджур".

"Мина докладът, оценката за съвместимост, екологичната оценка е приета. Има решение на РИОСВ и то е качено на сайта. То е положително. Ако това решение не бъде обжалвано, следващата стъпка е експертен съвет и решение на Общинския съвет за приемане. Може би пролетта до лятото да сме приключили тези формални процедури. В момента, в който приключим, вървим към подписване на споразумение", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин пред Анжела Каменова.

И към момента за изграждане на проекта има намерения от две страни. Туристическа и ски зона "Миджур" ще е изцяло частна инициатива.

СнимкаПредвижданията на проекта за Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур" са съобразени и не влизат в противоречие с други съотносими планове и програми. Това се казва в становището на РИОСВ- Монтана по екологичната оценка. Приложени са и 4 становища- две от екоорганизации и две от физически лица: искане на Асоциация на парковете в България за стопиране на процедурата по съгласуване и одобряване на общия устройствен план, с мотива, че докладът за екологична оценка не е бил публикуван на интернет страницата на Община Чупрене и екоинспекцията; становище на Сдружение за дива природа "Балкани" за несъгласуване на проекта, поради увреждане на предмета и целите на защитена зона "Западна Стара планина и Предбалкан" и че Общият устройствен план ще увреди природозащитния статус на видовете: рис, кафява мечка и европейски вълк; според физическите лица от предвижданията на проекта ще бъдат нарушени, унищожени, увредени и променени всички местообитания и особено тези, обект на опазване. Община Чупрене като възложител е представила мотивирани и обосновани отговори от екипа експерти, разработили доклада за екологична оценка и Доклада за оценка степента на въздействие. 

От РИОСВ-Монтана не получихме отговор има ли жалби срещу изграждането на ски зона "Миджур".

Втората тема в предаването днес- Сашко Цоков отглежда гълъби, порода Видински мъсърлия. От 1975 година се грижи за този вид гълъби. Направил е волиери, сега е разделил мъжките и женските, за да не снасят яйца през студените месеци, защото през зимата не може отгледат ново поколение. Държи ги затворени и по още една причина- нападенията на белки. Казва, че гълъбите изискват грижи и внимание.

Снимка"При нормално гледане, добри грижи и храна, гълъбът живее до 15 години. Един път ги храня на ден, главно пшеница и слънчоглед. Консумират и царевица, но избягвам, защото просто нямат човка. Сега ги делим, за да не снасят. Като паднат студовете, не могат да ги отгледат. Задължително е да имат пръстенчета. При излюпването ги маркираме, да се знае кой коя година е люпен. Те са много умни гълъби- летят и се прибират, не се губят", каза пред Лилия Димитрова Сашко Цоков.

В "Еко свят" говорим и за дивия кестен.
Всяка есен видинчани събират падналите кестени в парка.
Някои ги използват против молци, други си носят по едно в джоба- за късмет. В Крайдунавския парк на Видин попаднах на човек, който с колело обикаля и събира кестени. Предава ги за пари:

"25 стотинки на килограм. 50 кила на ден събирам, за 15-16 лева, но не е всеки ден. Изкупува ги един от нашите там от махалата. Той ги изкупува за някакъв човек."

Видът конски кестен (Aesculus hippocastanum) e лечебно растение по смисъла на Закона за лечебните растения. Включен е в Списък на лечебните растения, които попадат под разпоредбите на Закона. Всяко лице може да събира плод конски кестен за лични нужди в свежо състояние, като максимално допустимите количества за събиране от едно лице в рамките на един ден е 10 кг, определено в съответния параграф на закона, обясниха от РИОСВ- Монтана, които упражняват контрол върху пунктовете за билки.

СнимкаНад определените количества, които не са за лични нужди е необходимо физическите или юридическите лица да регистрират билкозаготвителен пунк или склад за билки в съответната Регионална инспекция по околна среда. В този случай ползването на лечебните растения, респективно на конския кестен, представлява стопанска дейност и се извършва въз основа на позволително, което се издава от съответните общински администрации или Държавни горски стопанства.

На територията на Видинска област има регистрирани  37 билкозаготвителни пункта и складове за билки (по общини техния брой е: Белоградчик - 1, Брегово - 2, Видин - 7, Грамада - 2, Димово - 12, Кула - 1, Макреш - 1, Ружинци - 6 и Чупрене - 5). РИОСВ - Монтана извършва периодични проверки на билкозаготвителни пунктове и складове за билки за територията на областите Видин и Монтана по смисъла на Закона за лечебните растения и подзаконовите му нормативни актове, въз основа на изготвения План за контролната дейност на Инспекцията за съответната календарна година.  

Дивият кестен, наричан още конски, не става за храна, но пък има приложение във фармацевтиката и народната медицина. Някои хора казват, че кестените им помагат за здрав сън и облекчават стреса.

"Те имат голямо приложение като природно лечение. Могат да отнемат негативна енергия, ако са в джобовете. Помагат на ставни заболявания на пръстите, ако ги мачкате. Народните лечители препоръчват от тези кестени да имате в джоба си, под възглавницата, пред компютъра. Не е излишно да се направи спиртен извлек от дивия кестен", каза Борис Врачовски от Враца, известен и с познанията си за лечебните растения и приложението на хумата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40