Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Кодзиас: Атина работи със Скопие за решаване на спора за името на Македония

Никос Кодзиас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас заяви, че Атина работи усилено със Скопие по споразумение за спора за името на Македония. Преговорите трябва да приключат с успех през 2018 г., уточни гръцкият първи дипломат.

Коментаторите в Атина считат, че външният министър Кодзиас е прекален оптимист, след като посочи, че през 2018 г. се очаква да се достигне до споразумание със Скопие за името на Република Македония. Първият гръцки дипломат видимо засили контактите с новото македонско правителство.

Пред журналисти в Атина министър Кодзиас уточни, че е настъпило времето спорът да бъде решен, като няма да има победен и победител.

Споразумение може да се постигне само ако в името на републиката липсва Македония, заяви президентът на Гърция.

Националистите, които са коалиционен партньор в правителството, няма да допуснат споразумание, което не отговаря напълно на условията на Атина.

Вероятно върху правителството се оказва натиск от страна на НАТО и Европейския съюз, коментират гръцките медии.

Докато външните условия за решаване на спора са благоприятни, вътре в Гърция все още сред политическите среди съществува максимата Македония е една и тя е гръцка, както каза и президентът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гръцкият президент категорично отхвърли споразумение със Скопие за името, ако "Македония" е част от него

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос   изрази категорична позиция по спорния въпрос за името на Република Македония. По време на посещението си днес в град Козани държавният глава не остави съмнение, че единственият възможен сценарий за..

публикувано на 04.11.17 в 17:20
Бойко Борисов и Зоран Заев

Все още не е ясно кога Македония ще ратифицира Договора за добросъседство

Очаква се следващата седмица българският парламент да ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с Македония, но все още не е ясно кога Македония ще ратифицира документа. Темата вероятно ще бъде обсъдена на планираните от македонското..

публикувано на 04.11.17 в 11:54
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Газовите проекти, по които работи България, ще имат значение и за Македония

Основните газови проекти, по които работи България, ще имат значение и за източниците на синьо гориво и за Македония. Това  посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския икономически министър Крешник Бектеши . Министър..

публикувано на 24.10.17 в 16:21