Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розалина Буркова: В модната индустрия няма особена свобода за креативните

Снимка: Розалина Буркова
Представяне на най-цветното видео, разказващо за идеите и дейността на обществената платформа move.bg, както и среща с автора - илюстратор и аниматор Розалина Буркова. Всичко това ще се състои тази вечер от 19 ч. на ул. "Сердика" 20. Тези, които ще отидат, ще имат възможност да научат лично от самата Розалина за смелостта да смениш модния дизайн с анимацията, откривайки нови възможности за професионална изява.

Преди седем години - през 2010, Розалина Буркова заминава за Лондон, където завършва Моден дизайн. През последните две - три години се насочва към илюстрацията и анимацията, защото:

Всичко започна с моралните проблеми, които имах със самата модна индустрия. Това е третата най-замърсяваща индустрия в света и до голяма степен креативността е лимитирана, след като се навлезе в нея професионално, защото има една йерархия във всяко модно студио, където обикновено идеите идват от т. нар. trend forcaster-и, които казват какво ще се продава през следващите примерно шест месеца и вече идеите се филтрират надолу и няма особена свобода за креативните хора. Освен това, изключително бързо въртящо се колело - сезоните вече не са "пролет - лято - есен - зима", а някои брандове имат 16 колекции на година.

Розалина е доволна от направения избор, защото работата на илюстратор е изключително креативна и по думите й "на сто процента може да изразява себе си".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!