Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марияна Чавдарова: Правилна диета за качествен живот при диабет

Снимка: Радио ВИДИН Архив


Обикновено, когато заболяването диабет се открие в самото начало, пациентът е възможно да продължи да си живее дълги години, без да се налага никакво медикаментозно лечение, единствено и само със спазването на диета, каза д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин. Тя обясни, че това се отнася също за началния етап на остеопорозата и някои видове сърдечно-съдови заболявания. При диабет хранителният режим трябва да прецизира качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини, каза д-р Чавдарова и се спря на хранителната пирамида при диабет:

"При тази пирамида в най-долния край са хранителните продукти, които трябва да се консумират от хората, които са предразположени или са с такова заболяване, в най-голямо количество. Това са зърнените храни, картофи, царевица, типов хляб... Във втория ред са също храните, които са полезни за здравето и трябва да се консумират в значително количество. Това са пресните плодове и зеленчуци. В горната графа с по-малко количество са храните, богати на протеини - месото и месните продукти, рибата, яйцата, сирената и т.н. В най-малко количество трябва да се консумират мазнините, захарните изделия и алкохолът. Храната и нивата на кръвната захар са пряко свързани. Ако човек е информиран какво съдържа храната, която приема - калориите, въглехидратите, белтъчините и мазнините, ще се справи по-лесно с нивото на кръвната захар. При диабет е много важна консултацията с диетолог. В нашата област няма такъв диетолог, но ендокринолозите са специалистите, които предписват терапия и лечение на болните от диабет. Те са хората, които биха могли да изготвят хранителна програма, тъй като хранителната програма има общи правила, които трябва да се спазват, но най-добре е да се изготви индивидуална програма за всеки един човек в зависимост от стадия на заболяването, възрастта, теглото и моментното състояние..."

Целта на здравословното хранене е да се постигне идеалният баланс между калориите, които се приемат, и тези, които се изгарят от организма, добави д-р Марияна Чавдарова. 


Българският Северозапад се включва в Националната кампания "Специалистите говорят за меланома". Целта е да се повиши обществената информираност за най-опасния кожен рак, обясни Юлия Андреева от Института за здравно образование в София:

"Целта е да се насочи вниманието към това опасно заболяване, което макар и рядко срещано в България, се диагностицира на много късни етапи. Целта е както обществото, така и общопрактикуващите лекари и други специалисти да научат повече за заболяването, да се научат да разпознават симптомите, за да може да се открива навреме и да се спасят повече човешки животи. Установено е, че България е на едно от челните места по смъртност от меланома. Специалистите онкодерматолози, които отговарят за това заболяване, са много малко в страната. За Северозапада отговаря отделението за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания в Университетската болница "Георги Странски" в Плевен. Специалистът, който се включва в кампанията е д-р Веселин Киров. Тоест, когато жителите на Северозапада имат някакви съмнения, притеснения, те могат да стигнат до този специалист. Д-р Киров приема с направление от личен лекар..."

От Института за здравно образование съобщават, че мъжете боледуват по-често от жените, а хората със светла кожа и много бенки са по-рискови. В последните две години в отделението в Плевен са открити 70 нови случая на меланом. В България всяка година се регистрират около 500 нови случая. За последните 2 години починалите в страната са 238 души. Голяма част от тях е можело да бъдат спасени.

Информационната кампания "Специалистите говорят за меланома" ще продължи и през следващата година с разпространение на материали и посещения при онкодерматолози.

Д-р Кети Ценова, зам.-директор на МБАЛ Христо Ботев - Враца. Снимка: Жоро АлександровКои болни се лекуват в спешните центрове и кои от тях се изпращат в спешно-приемните отделения?  Този казус разискваха доктори при представянето на кампанията "Пребори гнева" във Враца, предаде сътрудникът на Радио ВИДИН Жоро Александров. Медиците изтъкнаха като причина факта, че поради незнанието си кое къде се прави, близките на тежко болни пациенти често нападат и бият техни колеги.

Според заместник-директора на МБАЛ "Христо Ботев“ д-р Кети Ценова, в Спешно-приемно отделение (СПО) не се лекуват болни:

"Там хората не могат да бъдат лекувани. Те се преглеждат и изпращат в специализираните отделения. Неслучайно в СПО има спешен шкаф с лекарства, а не антибиотици или други медикаменти. Може би е време да се направи една информационна кампания по този повод, защото хората не са наясно."

В обществото обаче мнението е коренно противоположно и хората не знаят къде да се лекуват, когато вдигнат температура, имат високо кръвно или пулсът им е доста над нормалното.

Снимка: Здравно-консултативен център за майчино и детско здравеЗдравно-консултативният център за майчино и детско здраве се премести в Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница "Св. Петка". Центърът предлага информационни и координационни дейности, психологическа подкрепа и консултации, обясни координаторът Наталия Спасова:

"Най-често се обръщат към нас със здравословни, социални и битови въпроси. Например, разтревожена майка, че детето ѝ на 14 години е по-притеснително. Имайки предвид, че нашият край е най-бедният в Европа, често ни търсят по социални въпроси. Битовите проблеми също са зачестили. Например, когато има проблем в семейството и единият родител е притеснен за детето или самият родител идва за психологическа консултация..."
 
В центъра се извършва слухов скрининг на новородените с цел ранно откриване и навременна интервенция при увреждане на слуха, каза още Наталия Спасова.

Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50