Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Груев: Адвокатската професия развива всестранно юриста

Снимка: Радио ВИДИН


22 ноември се отбелязва като Ден на българската адвокатура. На днешната дата през 1888 година Петото Народно събрание приема Закона за адвоката. Оттогава се счита, че започва новата история на адвокатурата в свободна България. През 2005 година Висшият адвокатски съвет прие, че 22 ноември ще бъде професионален празник на българската адвокатура. Това каза в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН председателят на Видинската адвокатска колегия Кирил Груев и обясни какви са предизвикателствата пред професията в наши дни:

"Адвокатската професия от една страна е изключително сложна и трудна за упражняване, но от друга страна дава възможност на един юрист да се развива всестранно, тъй като професията е свързана с осъществяване на различни по вид правни дейности, от различни клонове на правото. От друга страна, говорим, че е сложна, защото се работи с хора. Когато работиш с хора, се създават едни отношения между довереник и доверител и ти трябва да запазиш тънката граница на професионализма и личното отношение. Човек, ако смеси личните отношения с професионализма, има голяма вероятност да не свърши добре работата..."


Обективност и безпристрастност са в основата на успеха на един адвокат. Доверието между клиента и човека, който го защитава в съда също е изключително важно, обясни Кирил Груев:

"Има такава приказка, че на доктор и адвокат се казва всичко, защото и най-малката подробност, ако бъде спестена, може да промени изцяло хода на едно съдебно производство и да доведе до съвсем друг траен резултат. Всяка подробност в нашата професия е от изключително значение."

Адвокатската работа остава атрактивна за младите хора, въпреки проблемите, свързани със заплащането на труда им, обясни адвокат Груев:

"Професията беше атрактивна и може би още е, защото е интересна и дава възможност да се срещаш с различни хора, да се развиваш. Но като цяло, адвокатите в страната са много, стандартът не е така висок, както в европейските държави, което е свързано с проблеми с изплащането на хонорарите. И от тази гледна точка вече има случаи, когато адвокати се затрудняват да си плащат членския внос, да си плащат осигуровките, тъй като ние сме самоосигуряващи се... Националното бюро за правна помощ, което бе създадено по холандски модел, играе изключително позитивна роля в тази насока, като един регулатор между хората, които нямат възможност да си платят за адвокатска защита, и между адвокатите. Националното бюро поема възнагражденията на адвокатите по много дела на социално слаби лица, като по този начин хем адвокатите могат да упражняват своята работа, хем е гарантирано тяхното заплащане. Така че, като цяло професията е изключително атрактивна, но младите хора предпочитат да започнат нещо със сигурно възнаграждение, където да натрупат опит и след това да се впишат в адвокатските колегии."


138 са членовете на Видинската адвокатска колегия. По численост тя е една от последните в страната, но е сред първите, които въвеждат безплатна правна помощ за хора с ниски доходи. В момента дейността се финансира от Националното бюро за правна помощ.

"По различни въпроси се обръщат хората. Те идват за правни консултации обикновено за проблеми, свързани с някакви служби - за социални помощи за отопление, за помощи за бедност, за проблеми, свързани с обикновени неща от бита, съседски спорове, за увеличение на пенсията", обясни Кирил Груев.

В момента Адвокатската колегия подготвя обучителни курсове за юристите от област Видин, които ще позволят те да бъдат ангажирани на територията на област Долж, Румъния. Обученията ще се водят от университетски преподаватели, а всеки юрист ще получи сертификат, с който ще може да се конкурира на пазара на труда в Румъния, както и румънски адвокати  ще могат да работят у нас.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40