Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание - опасна дупка!

4
Снимка: Радио Видин

Откраднатите капаци на шахти- действителност, с която някак си сме свикнали от години и рядко прави впечатление, докато не стане някакъв инцидент. Конкретният случай, за който ще ви разкажем, е за шахта без капак в непосредствена близост до ПТГ "Васил Левски"- някогашното ТМТ във Видин.

Улицата е "Бдин", в близост до Общинския пазар. Откритата шахта е на пътното платно, до тротоара, и е трудно забележима от падналите листа. Публикация в социалната мрежа "Фейсбук" е придружена със снимков материал и гласи: 

"Внимание - опасна дупка! Пред сградата на ТМТ-то, малко преди кафенето, е откраднат капакът на шахтата. Падналите листа са затрупали отвора. Пред очите ми днес едно момче пропадна там. Добре, че успя да се подпре с ръце и нищо не си счупи...", пише възмутената Соня Мачорска. Потърсихме я, за да разкаже за инцидента.

"Към обяд се случи, вървях по тротоара. До мен момче, което бързаше да прекоси улицата, падна. В момента не можах да разбера какво става, опитах се да му помогна, но той сам се изправи. Видях, че се е отворила дупка, листата са затрупали тази шахта, която е може би около 40 см диаметър. Вятърът беше навял листата, които се събират до бордюра и момчето пропадна с единия си крак. За щастие нищо не счупи..", обясни свидетелката на инцидента.  

"Дано се сети някой да "посади" една клонка там, та да не се осакати някое дете...", коментираха хората публикацията в мрежата.

Радио ВИДИН също провери дали живеещите в близост до училището, са забелязали опасната шахта.

"Отдавна е така, не съм виждал капак, от пролетта е така. Дълбока е дупката, но е пълна с листа... Видели сме я, казвали сме на Общината, на заместник-кмета, и на тези, дето метат, да кажат на шефовете си... глас в пустиня. И аз съм падал веднъж в нея, пропадна ми единият крак, потъна целият..."
, разказаха минувачи.

Потърсихме и Община Видин с въпросите - кога капакът на шахтата ще бъде подменен, има ли подаван сигнал в местната управа за това. Има ли общинско звено, което да следи за подобни случаи и колко често Общината подменя откраднатите капаци? И още- колко често се почистват дъждоприемните шахти?

Когато получим отговор от тях, ще информираме и вас, нашите слушатели и читатели. А дотогава оставаме с предупреждението- "Внимание - опасна дупка!"

А за съвет към Общината- добър пример от съседен Калафат, където общинска полиция бори злосторниците:

"В Калафат всички, които сме ходили, сме видели, че е подредено и чисто. Разказаха ми, че там е направена от години общинска полиция, полицаите си имат участък, район, за който отговарят. Работят 24 часа, зачислено им е общинско имущество, което, ако бъде повредено и не хванат злосторника, отговаря всеки отговорник и го плаща", каза още Соня Мачорска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40