Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" гостува трупата на "Форум театър Математическата", при ППМГ "Екзарх Антим I" Видин

Смяна на поколенията, или що е то форум театър?

Нора Иванова: "Форум театърът дава на младите хора увереност, че могат сами да откриват проблемните територии в общуването и сами да намират решения"

25
Снимка: Ваня Минева


Студиото "Форум театър Математическата" при видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" завърши първия цикъл от своето съществуване и се подготвя за "обновяване" на кръвта. Пред своите съученици, учители и представители на различни институции, които работят с деца, актьорите представиха последния си сценарий: "Когато агресия има". Така те припомниха още веднъж, че форум театърът е атрактивен метод за насърчаване на публичните дебати по проблеми, които общността сама е определила като важни.

"Подходът "социален театър" е наричан още "театър на освобождението", защото стимулира вътрешната потребност от личностна изява, от активно отстояване на собствено мнение и гражданска позиция", обясни пред участниците в кръглата маса на тема "Прилагане на форум техники и менторство във възпитанието и обучението на деца в риск" ръководителят на Студиото Нора Иванова.

Форум театър МатематическатаСъбитието бе по проект: "Аз съм+Аз имам+Аз умея", финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи", по Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК.

Форум театър Математическата"Форум театърът е малка пиеса, отразяваща проблеми на местната общност. Но той не е само пиеса. Той е също и форум, защото позволява на публиката да участва в изграждането на сценария, като променя действията и реакциите на героите в пиесата. Всеки може да излезе на сцената и да експериментира със своята гледна точка и с личното си отношение към показаните проблемни ситуации. Зрителите не са просто свидетели на проблемите. Те имат възможност да бъдат активни участници в живота на своята общност, защото могат да кажат: "Аз не харесвам това! И искам да го променя". Така заедно откриваме, заявяваме проблемите, които са част от живота на общността и търсим решения", допълниха своя ръководител и режисьор актьорите, които са ученици от 11 и 12 клас. Те от две години работят по методите на форум театъра, създали са много сценарии, сред които има и такива, които не са адресирани единствено към ученическа аудитория. Но вече гледат към своето дипломиране и искат да предадат наученото на по-малките ученици от Гимназията.

Форум театър Математическата"Това е театър, за който не са нужни някакви декори, нито специални костюми. Ние сме тези, които измислят случката и я разиграват", обяснява Борис.

"Често започваме нашите сценични истории от събития, които са се случили с нас самите, с наши близки, наши познати", продължават момичетата.

"Ние не сме само ученици. Ние сме деца, ние сме внуци, ние сме приятели, ние сме граждани. Ето затова много пристрастно работихме по сценария за телефонните измами на възрастни хора. Представихме го пред точно такава аудитория и бяхме много приятно изненадани от отзвука на възрастната публика", споделят още актьорите.

Снимка"Аз съм майка на две прекрасни възпитанички на видинската Математическа, които вече са завършили и са поели по своя път. Но продължавам да се интересувам от всичко, което се случва в нашето училище. Когато разбрах за театралното студио на Нора Иванова, поканих младите актьори да ни гостуват в Жеглица. А те ни изненадаха, като специално за нас бяха разработили пиеса за телефонните измами, на които най-честа жертва са възрастните хора. Възрастните хора останаха толкова удовлетворени! Почувстваха се значими не само за себе си, но и за по-младите. С удоволствие се включиха в спектакъла, качиха се на сцена и с нетърпение очакват следващите си срещи с новото поколение актьори на Студиото", споделя секретарят на читалището в село Жеглица Христина Тодорова.

"Този модел на работа с децата безспорно дава позитивни резултати. Така те сами разкриват проблемите, които преживяват, които ги вълнуват, които искат да заявят пред нас- хората, които сме с тях всеки ден", коментира педагогическият съветник в ППМГ "Екзарх Антим I" Ивайло Милушев.

Форум театър Математическата"Очакванията ми се оправдаха на 100 процента. Когато преди две години започнахме, всичко беше ново и за първи път. Сега завършващите ученици помагат на новото попълнение, те са ментори на по-малките. Промениха се самите деца. Между тях имаше такива, които допускаха отсъствия. Работата в студиото ги промени. Много емоции, много време, много енергия вложихме с колегите, но си заслужаваше. Уверихме се, че има начини за въздействие, различни от традиционното назидание, традиционната беседа", влиза отново в разговора и ръководителят на Студиото Нора Иванова.

За сега като публика, сред зрителите бяха и новите попълнения на театралната трупа, които нямат търпение да предложат своите идеи и да се включат в разработването на следващите сценарии.

Форум театър Математическата"Вече имам идеи за нови сценарии. Театърът много ме вълнува. Смятам, че силата ми е в сценариите. А аз- в актьорската игра. Искам да участвам и в тези пиеси, които са вече готови", споделят една през друга момичетата от новото попълнение- Лили, Гергана и Мила.

Смели, напористи, готови да започнат веднага. Значи продължението на студийния живот е гарантирано! Остава само да почакаме мъничко, за да видим следващите разработки на теми от живота, които ще открият и ще ни представят младите хора. За да познаваме по-добре децата си. Да ги уважаваме повече и да им имаме повече доверие.

За да научите повече, чуйте прикачения звуков файл.
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните . На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:..

публикувано на 26.03.20 в 15:29

"Неделник" от 22 март 2020 година

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния..

публикувано на 22.03.20 в 13:51

Кампания за почистване започна в Кула

Гражданското движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания. Нарекли са я "Вдигни боклук- изчисти място доброволно". Идеята е всеки да направи нещо за града. "Всеки може да изчисти мястото пред къщата си, пред блока. Идеята е да заснеме мястото преди и след почистването, един кратък видеоклип, да ни го изпратят на страницата на..

публикувано на 19.03.20 в 15:10

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

публикувано на 16.03.20 в 09:05