Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" гостува трупата на "Форум театър Математическата", при ППМГ "Екзарх Антим I" Видин

Смяна на поколенията, или що е то форум театър?

Нора Иванова: "Форум театърът дава на младите хора увереност, че могат сами да откриват проблемните територии в общуването и сами да намират решения"

25
Снимка: Ваня Минева


Студиото "Форум театър Математическата" при видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" завърши първия цикъл от своето съществуване и се подготвя за "обновяване" на кръвта. Пред своите съученици, учители и представители на различни институции, които работят с деца, актьорите представиха последния си сценарий: "Когато агресия има". Така те припомниха още веднъж, че форум театърът е атрактивен метод за насърчаване на публичните дебати по проблеми, които общността сама е определила като важни.

"Подходът "социален театър" е наричан още "театър на освобождението", защото стимулира вътрешната потребност от личностна изява, от активно отстояване на собствено мнение и гражданска позиция", обясни пред участниците в кръглата маса на тема "Прилагане на форум техники и менторство във възпитанието и обучението на деца в риск" ръководителят на Студиото Нора Иванова.

Форум театър МатематическатаСъбитието бе по проект: "Аз съм+Аз имам+Аз умея", финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи", по Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК.

Форум театър Математическата"Форум театърът е малка пиеса, отразяваща проблеми на местната общност. Но той не е само пиеса. Той е също и форум, защото позволява на публиката да участва в изграждането на сценария, като променя действията и реакциите на героите в пиесата. Всеки може да излезе на сцената и да експериментира със своята гледна точка и с личното си отношение към показаните проблемни ситуации. Зрителите не са просто свидетели на проблемите. Те имат възможност да бъдат активни участници в живота на своята общност, защото могат да кажат: "Аз не харесвам това! И искам да го променя". Така заедно откриваме, заявяваме проблемите, които са част от живота на общността и търсим решения", допълниха своя ръководител и режисьор актьорите, които са ученици от 11 и 12 клас. Те от две години работят по методите на форум театъра, създали са много сценарии, сред които има и такива, които не са адресирани единствено към ученическа аудитория. Но вече гледат към своето дипломиране и искат да предадат наученото на по-малките ученици от Гимназията.

Форум театър Математическата"Това е театър, за който не са нужни някакви декори, нито специални костюми. Ние сме тези, които измислят случката и я разиграват", обяснява Борис.

"Често започваме нашите сценични истории от събития, които са се случили с нас самите, с наши близки, наши познати", продължават момичетата.

"Ние не сме само ученици. Ние сме деца, ние сме внуци, ние сме приятели, ние сме граждани. Ето затова много пристрастно работихме по сценария за телефонните измами на възрастни хора. Представихме го пред точно такава аудитория и бяхме много приятно изненадани от отзвука на възрастната публика", споделят още актьорите.

Снимка"Аз съм майка на две прекрасни възпитанички на видинската Математическа, които вече са завършили и са поели по своя път. Но продължавам да се интересувам от всичко, което се случва в нашето училище. Когато разбрах за театралното студио на Нора Иванова, поканих младите актьори да ни гостуват в Жеглица. А те ни изненадаха, като специално за нас бяха разработили пиеса за телефонните измами, на които най-честа жертва са възрастните хора. Възрастните хора останаха толкова удовлетворени! Почувстваха се значими не само за себе си, но и за по-младите. С удоволствие се включиха в спектакъла, качиха се на сцена и с нетърпение очакват следващите си срещи с новото поколение актьори на Студиото", споделя секретарят на читалището в село Жеглица Христина Тодорова.

"Този модел на работа с децата безспорно дава позитивни резултати. Така те сами разкриват проблемите, които преживяват, които ги вълнуват, които искат да заявят пред нас- хората, които сме с тях всеки ден", коментира педагогическият съветник в ППМГ "Екзарх Антим I" Ивайло Милушев.

Форум театър Математическата"Очакванията ми се оправдаха на 100 процента. Когато преди две години започнахме, всичко беше ново и за първи път. Сега завършващите ученици помагат на новото попълнение, те са ментори на по-малките. Промениха се самите деца. Между тях имаше такива, които допускаха отсъствия. Работата в студиото ги промени. Много емоции, много време, много енергия вложихме с колегите, но си заслужаваше. Уверихме се, че има начини за въздействие, различни от традиционното назидание, традиционната беседа", влиза отново в разговора и ръководителят на Студиото Нора Иванова.

За сега като публика, сред зрителите бяха и новите попълнения на театралната трупа, които нямат търпение да предложат своите идеи и да се включат в разработването на следващите сценарии.

Форум театър Математическата"Вече имам идеи за нови сценарии. Театърът много ме вълнува. Смятам, че силата ми е в сценариите. А аз- в актьорската игра. Искам да участвам и в тези пиеси, които са вече готови", споделят една през друга момичетата от новото попълнение- Лили, Гергана и Мила.

Смели, напористи, готови да започнат веднага. Значи продължението на студийния живот е гарантирано! Остава само да почакаме мъничко, за да видим следващите разработки на теми от живота, които ще открият и ще ни представят младите хора. За да познаваме по-добре децата си. Да ги уважаваме повече и да им имаме повече доверие.

За да научите повече, чуйте прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50