Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли крепостна стена да стане привлекателно място за видинчани

Снимка: Радио ВИДИН

Крепостните стени, които са част от отбранителната система "Калето" във Видин, вече са почистени от растителност. Това е Алеята на влюбените, която започва от Телеграф капия и води до Топ капия, при централния плаж до крепостта "Баба Вида".

"Нашата цел е пространството между двете крепостни стени да се превърне в привлекателно място за видинчани и гостите на града ни",
каза при старта на почистването областният управител на Видин Албена Георгиева.

В една от видинските групи в социалните мрежи, видинчани коментираха, че е добре да се помисли за какво може да се използва мястото. Интересно предложение има Борислав Левашки:


"Смятам, че трябва да се обърне повече внимание на тези неща, които имаме като даденост. Те трябва да се използват по някакъв начин, когато не се използват все едно ги нямаме. Конкретно за крепостните стени мисля, че трябва да се направи нещо повече, не просто да се остави един почистен проход между двете крепостни стени. Да се продължи пешеходната алея от колодрума до "Баба Вида", защо не и до гребната база. Да се направи платформа на горното ниво на стените, по която да се разхождат туристите и като се разхождат биха могли да имат гледка към Дунав и съответно към града и градската градина."

СнимкаПространството отдолу може да се използва за изложбена галерия, място, на което да се продават сувенири. Крепостната стена е собственост на Министерството на културата и решението дали и как да се използва алеята е на ведомството.

Какво смятат видинчани за идеята?

"Не сме ходили, сигурно е кално там... Може би трябва малко да се облагороди. Идеята е добра, стига да може да се реализира, да има желаещи и хора с амбиции... Бяха направили тук пътека от камъни. Когато идва големият Дунав, съсипа и пътека, и пейки, и кошчета. Всяка година трябва да се чистят тия храсталаци и някакъв асфалт да се удари. Това трябва да си е в този вид, да не се затваря. Като има сувенири на "Баба Вида", кой купува...", казват жители на града. 

И още в "Еко Свят". Последната седмица на ноември отбелязваме като Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Експертите от Природозащитен център "Натура" във Враца проведоха серия от събития с ученици. Седмицата има за цел да насърчи предотвратяването на образуване на отпадъци.

"Ние работихме с училище "Свети Софроний Врачански". На разменни начала се получаваха нещата. Учениците идваха при нас, разказвахме им всичко свързано с отпадъците, като се започне от тяхното формиране до климатичните промени. Впоследствие ние посетихме училището, където под формата на забавна викторина се опитахме да разберем какво децата са успели да научат", разказа Георги Антонов- експерт в Природозащитен център "Натура"- Враца.

Снимка: ПЦ НАТУРА- ВрацаУченици от II-ри клас на НУ "Св. Софроний Врачански" във Враца се включиха активно в отбелязването на Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Децата показаха много знания и с лекота се справиха с представената им занимателно-забавна викторина "Опазване на околната среда". Училището активно участва в екологични инициативи. В момента работи по международен проект "Ефикасен педагогически ресурс за активно учене", свързан с глобалното затопляне, проблемите в природата.

"Започнахме да развиваме тези глобални проблеми и как ние- малките ученици да допринесем това постепенно да започне да се променя и да запазим планетата, на която живеем. От тази гледна точка се насочихме към Природозащитен център "Натура" във Враца. Направиха ни представяне на този наболял проблем, запознаха ни с Природен парк "Врачански Балкан", темата се разви и тъй като рециклирането на отпадъци е основна стъпка към опазване на природата, съответно вече се дублира и със седмицата за намаляване на отпадъците. Насочихме усилия децата да разберат как най- елементарни неща от нашия бит способстват за замърсяване на озоновия слой", каза Вера Николова, учител в Начално училище  "Св. Софроний Врачански".

Снимка: Росен МладеновЕкскурзоводи и музейни работници от Белоградчик бяха на учебно пътуване в Сърбия и Видин. Обучението е първо по рода си и бе организирано от Община Белоградчик. Темата на лекторията беше: "Екскурзоводските местни беседи и обслужване в цялостните туристически маршрути и продукти". Целта на учебното пътуване е повишаване на компетентностите, знанията и уменията на местните екскурзоводи, касиери и служители в обектите на територията на община Белоградчик. Идеята беше това да стане в реална обстановка, като се почерпи  опит от практиката на колеги. Участниците имаха възможност да видят как се експонират и обслужват някои от най- популярните обекти в съседна Сърбия като археологическия музей "Лепенски вир" /включен в списъка на ЮНЕСКО/, национален парк "Джердап", Райковата пещера и други. По време на пътуването между отделните обекти бяха организирани ролеви игри и дискутирани различни теми като "Особености при преминаване на гранични зони- умора на туриста", "Поведение на туристи в туристически обекти, изискващи специален режим на движение- пещери, пресечен и воден терен, строителни и химически обекти" и "Контрол на местните екскурзоводски беседи в целодневен туристически продукт с комбинация България- чужбина".

Във Видин участниците посетиха новооткрития Епиграфски център с експозиция на култова пластика, архитектурни елементи от различни периоди и надгробни паметници. Беседа изнесе Фионера Филипова- директор на Регионалния исторически музей. Водещ на лекторията беше Валентина Йорданова- професионален екскурзовод, представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България и член на Консултативния съвет по туризъм към Община Белоградчик.

"Всичко беше много стойностно, много впечатляващо. Всеки обект си носеше своята стойност и своята красота. В ролята на турист реално мога да си дам и сметка за хората, които посрещам. Изключително важно значение има съвместната работа на обходния екскурзовод и местния екскурзовод", обясни какви са ползите от лекторията екскурзоводът Яблена Будуланова пред Иванка Петрова.

СнимкаВилхема Иванова от село Расово, община Медковец, е запален цветар от много години. Има много и различни цветя в градината си, а в саксии са над 50. Член е на групата на цветарите от Северозападна България във Фейсбук. Правят си срещи и си разменят цветя, включително и с хора от цялата страна, обменят опит и идеи.

"Харесвам всички цветя. Важно е да се гледа цветето с много любов. Аз садя моите цветя в обикновена пръст. Слагам пясък, дървени стърготини, почти никакви химически препарати не ползвам. С вредителите се боря с препарати за миене на съдове. Торя ги единствено с козуначна мая, която разбивам и поливам цветята. Това дава сила и зеленина на цвета. Стремя се водата да бъде престояла и да е от кладенеца, а не от чешмата", разказа Вилхема Иванова пред Лилия Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40