Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде да търсим медицинска помощ по празниците

Снимка: БГНЕС


Декември е месецът с най-много празници и съответно с най-много почивни дни. Къде можем да получим медицинска помощ през празничния период? Отговорът търсим в "Направление здраве" с помощта на ръководители на здравни заведения във Видин.

Голяма част от личните лекари сключват договор с дежурен кабинет, който изпълнява техните функции в извънработно време. Във Видин този дежурен кабинет работи към Диагностично консултативен център "Св. Петка". Това каза управителят на центъра д-р Цветан Василев:

"Съгласно договорите, които имаме с общопрактикуващите лекари, дежурният кабинет изпълнява техните функции в празнични, почивни дни и нощем. В дежурния кабинет графикът е готов, има лекари, които са заявили своето желание да дежурят и през декември, така че би трябвало да бъдат обслужени гражданите, които се обърнат към него. В празнични и почивни дни режимът на работа на кабинета е непрекъснат, а в делнични дни е само нощем, тоест от 20 до 8 часа..."


Д-р Василев обясни, че пациентите е добре да се запознаят в кои случаи могат да се обръщат към дежурния кабинет:

"Случаите, които обслужва дежурният кабинет, са предимно неотложни, това не включва спешната помощ. След това има правила разписани в Наредба №2 за основния пакет от медицински дейности, които изпълнява общопрактикуващият лекар, и какво не прави дежурният кабинет. Значи ние не извършваме домашни посещения, не извършваме вторичен преглед... Добре е да се знае, че дежурният лекар не е манипулационна сестра на джипитата."

При посещение в дежурния кабинет се заплаща потребителска такса, регламентирана в Националния рамков договор. Кабинетът се помещава на територията на Спешно-приемно отделение на видинската болница.

Много хора все още не знаят за дежурния кабинет, затова при нужда отиват направо в Спешното отделение. Често Отделението се бърка със Спешния център. Това обясни временно завеждащият Спешно-приемно отделение при МБАЛ "Св. Петка" -Видин д-р Борил Христов:

"Основната част от населението смятат, че Спешните-приемни отделения са заедно с Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/. Центърът е свързан с телефон 112. Когато гражданин комуникира през телефон 112, той разговаря с Центъра, а когато дойде в болнично заведение да потърси помощ, той идва при нас в Спешното отделение. За съжаление голяма част от хората не го знаят това, идват, започват да се карат с дежурните колеги: защо не ми вдигаш телефона, защо не пращаш линейка. Ние в действителност нямаме телефон...
Много голям проблем в днешно време е, че няма дефиниция на термина спешност. Не може всеки, който се е определил за спешен, да не посещава личен лекар, да не посещава доболнична помощ.  Гражданите би било редно да търсят първо помощ от личен лекар, който да ги насочи към адекватен специалист, медицински изследвания и т.н. Спешните случаи реално да бъдат докарани от ЦСМП, от линейка. Спешен случай, животозастрашаващ - това е важното, което ние трябва да се научим да разграничаваме..."

д-р Христов обясни, че спешни са случаите на инфаркт, инсулт, остра алергична реакция, остра гръдна болка, дихателна недостатъчност, астматичен пристъп и др.  

За тежките случаи по празниците можем да звъним за линейка. Обажданията се приемат на телефон 112. За колко време линейката може да стигне до съответния адрес, обясни д-р Любомир Виденов, завеждащ Център за спешна медицинска помощ -Филиал Видин:

"Сигналът отива първо на 112 в Монтана, където се обработва. След това се предава  на нашия диспечер, който го предава на екипите. Минават поне 10 минути технологично време, в което ние да получим сигнала, и още 5 или 10 минути, за да стигнем до определения адрес- в град Видин. Минимум 20 минути ни трябват от подаването на сигнала, за да посетим пациента. А ако е в друго населено място, може да стигне и над половин час."

Декември е един от най-натоварените месеци за екипите на Центъра за спешна медицинска помощ. Освен пациенти с хронични заболявания, характерни са интоксикациите, каза д-р Виденов и посъветва:

"По празниците да не се прекалява, защото всяко едно прекаляване било то с храна, било с алкохол, било с други вещества, е вредно за организма. Когато всичко е в границите на нормалното и не се стига до ексцесии, всичко е добре. Приятни празници на всички и да бъдат по-внимателни, независимо от възрастта."

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40