Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен откриха музей за историята на инвазивната хирургия

Снимка: www.umbalpleven.com

В Плевен откриха необичаен и единствен по рода си музей за историята на инвазивната хирургия. Експозицията е уникална и съдържа първата първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система „Да Винчи“ с автор скулптура Красимир Рангелов.

Идеята за музея тръгва от доц. д-р Добромир Добрев, заместник-декан на Факултет „Mедицина“, когато преди 2 години получава приза „Млад медик“ и решава да дари част от наградата за реализацията му. Музеят става реалност в Медицинския университет. Ето какво каза ректорът проф. Славчо Томов:

Този музей е уникален. Той насочва вниманието към най-съвременната и модерна хирургия в момента, на която се отрежда едно доста перспективно и сериозно бъдеще. С този музей ние показваме мястото на Медицинския университет в създаването на историята на този тип хирургия.

Какво показват от историята на тази хирургия в музея, разказва доц. Добромир Добрев:

Първите стъпки на медицинската общност да използва такъв минимално инвазивен подход е хирургията през естествени човешки отвори, т.е. в урологията. Ние имаме в експозицията оригинален немски цистоскоп от 1967 година. Друго интересно са две миниатюри. Едната е направена от Красимир Рангелов. Тя е миниатюра на "Да Винчи – си ай". Втората миниатюра е на "Хайфу" апарата, който имаме в Плевен.

Изложбата е постоянна и тепърва ще се допълва. Красиви витражи връщат към началото на всеки етап и разказват за първите стъпки. Доц. Д-р Димитров казва, че държавата все още е в дълг към минималноинвазивната хирургия, но вярва, че нещата ще имат развитие, защото това е хирургията на бъдещето: Първите стъпки преди са били много важни. Те са дали основата за поколенията след това.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!