Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин - "Перлата на Балканите"?

На снимката- представителите на ПГЕРБ Валя Чилова и Николай Цветков
Снимка: ГЕРБ Видин

По инициатива на Предприемачи ГЕРБ във Видин бе представена концепция за цялостно развитие на града като туристически, спортен и рехабилитационен център. Това научаваме от страницата на организацията във Фейсбук. Какви са възможностите за развитие на региона като се използват природните, исторически и културни ценности? Една стара идея с нов прочит, наречена "Перлата на Балканите"


Организацията е излъчила инициативен комитет, който трябва да подготви и представи цялостна концепция на проекта "Перлата на Балканите" до средата на януари 2018 г.


Според Предприемачи ГЕРБ идеята е: 


"Изграждане на комплекс от хотели, спортни съоръжения, гребен канал и яхтено пристанище, разположени в естествената природна среда, каквато е река Дунав. Това е проект, включващ яхтено пристанище, балнеологичен център, хотелска база, минерална баня и спортни съоръжения. Така Видин коренно ще промени своя облик и икономиката на града ще претърпи огромно развитие. Целта е да съумеем да използваме добрите отношения на българското правителство с европейски, арабски и азиатски инвеститори и да призовем местната власт да подготви идейно предложение."



Попитахме в анкета видински граждани има ли начин подобно начинание да се осъществи или звучи като поредната прекрасна идея, останала обаче само като утопия. Вярват ли хората, че Видин може да се възползва от своите природни богатства и да направим от родния си край "Перла на Балканите". Като цяло жителите на града са скептици, други пък подкрепят идеята с две ръце: 


 
"Няма ли хора, не може да стане, хората са тези, които правят нещата, още Аристотел го е казал, а тук човеци няма... Разбира се, че трябва да се използва богатството ни, минералните води. Има доказано лечебни свойства, може баня да се направи, туристи да идват, както беше навремето... Това са фантазии, кога ще стане араби да дойдат тук да инвестират- можа би след 200-300 години. Нещо утопично дори. Имамe всички дадености, но си изгонихме хората. Та те един път до Ботевград не могат да направят, яхтено пристанище ли?!"


 
Авторите на идеята обявиха, че ще представят проекта утре, 14 декември, когато ще обяснят най-подробно как ще станем "Перлата на Балканите" и откъде ще дойдат средствата за построяването на яхтено пристанище и луксозни хотели. 



А иначе, безспорно- Видин има безкрайни възможности с природните си дадености. Снощи например се състояха вторите Годишни награди в туризма, отличието получи средновековната крепост "Баба Вида", която зае челната позиция в категория "Изборът на българите". Участваме и в големия проект на няколко държави "Трансданюб- перли", в който партнира видинската областна администрация - проект за мобилността в туризма. Така, че възможности има, само да не е много късно вече... защото хората ги няма...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40