Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращаме - посрещаме: равносметка и мечти

Снимка: Полина Тодорова

Краят на всяка една година, който настъпва с датата 31 декември, означава само едно: изпращаме поредната година от нашите животи.

Последните секунди от същия този 31 декември пък, са заменени светкавично от 1 януари- с първия ден на първия месец започва поредната година от летоброенето.

Колкото и да сме различни, всички сме хора. Покрай приготовленията за коледните празници, винаги остава време и за размисъл- обикновено за отминалите 12 месеца. Една ежегодна равносметка, която си правим- за качеството на годината, която сме преживели. Каква е била тя, какво ни е дала, успели ли сме да сбъднем мечтите си, получили ли сме достатъчно, има ли от какво да се оплакваме. И докато правим този своеобразен анализ, поглеждайки назад, се сещаме и за близкото бъдеще. С бързина поглеждаме към чукащата на вратата 2018 година и отново повдигаме нови въпроси, поставяме си нови цели, пожелаваме си нови неща.

В навечерието на Новата година попитахме видинчани с какво настроение изпращат 2017 и как ще я запомнят.

"Всички мечти за децата ни се сбъднаха. Всички са живи и здрави", коментира гражданка, за която най-голямото щастие се корени в здравето и просперитета на децата.

Други споделиха, че 2017 година не се отличава от предишни, но погледнаха с оптимизъм към 2018-та:

"Още една отлетяла от моя живот - като всяка, с хубави и неприятни моменти.... Надяваме се 2018-та да е по-хубава и по-добра."

Срещнахме и граждани, които обърнаха повече внимание върху положението в държавата:

"Сравнително успешна, нараснаха доходите, имаше повече работа."

Имаше и такива, които погледнаха изминалите 365 дни през призмата на Видин:

"Няма млади хора, няма движение, няма мероприятия и дейности. За град Видин годината не е успешна. Внуците ми са в чужбина, пожелавам си да се върнат, но в България останаха песимистите. Ако искате успешна година, търсете времето преди 89-та, когато бяхме голям град и имахме всичко."

Разбира се, срещнахме и хора, които определиха 2017-та като "различаваща се, но все пак успешна", отъждествявайки я с успехите на семейството.

"...Една интересна и трудна година, различаваща се от предишни, но успешна все пак. Трябва да се борим за мечтите си. Голям семеен успех постигна моето дете, което означава, че е успех и за мен."

Почти неизбежно беше да не срещнем и хора, които са недоволни от годината, която оставихме зад гърба си, но все пак подчертаха: "Щом сме здрави, значи е супер."

За повечето от запитаните възрастни хора годината е била  "разочароваща", а "пенсиите така и не ги вдигнаха."

И докато се срещахме с различни хора из Видин, още веднъж осъзнахме, колко различен и шарен е човешкият живот. За всеки годината е била индивидуална: за някои различна, за някои поредната, за някои е успешна щом здравето е било крепко, за други пък няма как да се нарече ярка, когато нищо оптимистично не се случва в града и в държавата.

гр.ВидинНовата страница в живота на човек се отваря с първите секунди на 1 януари - тогава 2017-та вече е изцяло зад гърба ни. Затова и попитахме хората какво очакват от новата година, какво си пожелават. Искаше ни се да видим докъде се простират мечтите им и без изненада чухме най-важното желание- здравето - за семейството, близките и приятелите. Често даван отговор бе "да нараснат доходите".

Положението в България не е безразлично на видинчани, някои от тях пожелаха развитие за Видин, трети споделиха и мечтите си:


"Видин дължи повече на младите хора, трябва да го стори... За онези горе пожелавам мъдрост, защото те ни управляват... трябва да имаме цели, защото такъв е животът. Здраве и щастие задължително, а лично за мен- смяна в професионален план".

2017-та година остана в миналото. Тя няма да се върне, нито ще се преживее отново. За всеки от нас тя има различен привкус, всеки ще я запомни с различен нюанс.

За всички ни обаче започва новата 2018-та, през която трябва да следваме целите си и да не изневеряваме на мечтите си, за да можем в равносметката след 12 месеца да я наречем красива и успешна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50