Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова придобивка за жителите на видинския комплекс "Вида"

Снимка: Радио ВИДИН

Александър Димитров от няколко години се е заел да облагороди мястото около блока, в който живее- блок 14 във видинския комплекс "Вида". Сега в зеленото пространство има поставена и беседка. Александър Димитров кандидатствал по общинската програма за местни инициативи и спечелил финансиране.

"Това са субсидиите, отпуснати за благоустрояване на междублоковите пространства. Одобриха ме. Съседите казват, че ще седят наркомани, пияници, но аз не мога да ги вардя."

Прекопал е земята около беседката, купил цветя и през пролетта ще ги насади. Залесил е мястото и с фиданки.

СнимкаАлександър Димитров се грижи за градинка на площ от около 400 квадратни метра. Освен че сади цветя, прави пътечки между цветните лехи, със стари керемиди прави огради и оформя фигури. Използва и изхвърлени стари плочки за декорация.

Кражбите на цветя и липсата на вода през лятото за поливане си остават нерешени проблеми, но въпреки това възрастният мъж има планове от пролетта да продължи да сади още цветя.

Ново залесяване в Дунавския парк бе извършено в град Лом в края на 2017 година. В края на миналата година 95 фиданки са засадени на мястото на изпочупени и изсъхнали дръвчета. В парка са залесени 25 брези, 25 американски дъба, 20 липи, 10 лирови дървета и 15 явора.

Снимка: Община Лом"Залесяването бе извършено от и за сметка на фирмата, която отговаря за подръжката на Дунавския парк, тъй като през лятото на миналата година заради неполиване някои дръвчета загинаха в жегата. Други бяха унищожени от вандали. Тези нови дръвчета значително подобряват визията и ще допринесат за красотата на Дунавския парк в Лом. Община Лом има договор с охранителна фирма и се надяваме вандалските прояви да бъдат сведени до минимум. Паркът се поддържа. През пролетно- летния сезон ще бъде поливан, няма да се допусне това, което се случи миналата година", каза Любомир Димитров, главен специалист "Връзки с обществеността" в Община Лом.

Общината планира залесяване тази пролет. Нови фиданки ще се садят на отрязаните опасни дървета.

През 2017 година във Враца 54 дни са регистрирани превишения на допустимите норми за съдържание на фини прахови частици във въздуха. Тези нива, които са много над стандартите, за пореден път илюстрират колко сериозен е проблемът със запрашеността на атмосферния въздух в старопланинския град.

"Община Враца е една от 28-е общини в България, идентифицирани с нарушено качество на въздуха по показател фини прахови частици 10. В град Враца основният замърсител е битовият сектор с отоплението на твърдо гориво. На второ място като причинител на замърсяването транспортът", каза кметът Калин Каменов пред кореспондента на БНР Ива Антонова.

СнимкаНикой не води статистика колко са домакинствата във Враца, които се отопляват с твърдо гориво.

"На всички съседи от квартала пушат комините...Отоплявам се на локално парно с дърва. Разбира се, че замърсява... Хората се отопляват кой как може, защото стагнацията е отвсякъде...", казват врачани.

За да се намали концентрацията на фини прахови частици от 6 години Община Враца изпълнява програма за подобряване на качеството на въздуха. Предвидените мерки са сведени до озеленяване, периодично метене и миене на улиците.

През миналата година кметът подписа договор с МОСВ за актуализация на програма за качество на въздуха.
Договорът с община Враца е на стойност над 116 хиляди лева. Целта е общината да има нова програма при изтичане на действащата през 2018 г., като бъдат планирани мерки за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им във въздуха.

Министерството на околната среда и водите даде указания на кметовете за актуализация на програмите за качеството на атмосферния въздух. В писмо до кметовете на 28-те най- големи общини в страната, се припомня, че на 5 април, 2017 г. Съдът на ЕС в Люксембург излезе с решение по дело С-488/15, според което България не е спазила нормите за ФПЧ10 във всички зони на страната.

СнимкаПопитахме и видинчани какъв е въздухът в града:


"Аз отворя да се проветри, то мирише на пушек от печки... В нашия квартал има страшно много печки на дърва и въглища. Много е замърсен въздуха през зимния период. През лятото не е така. Защо в нашия град не се измиват улиците... Като гледам колко коли са из улиците, те замърсяват..."

Общинският съвет във Видин прие "Програма за опазване на околната среда на община Видин". При разглеждането общинският съветник от "Единни за промяна" Росица Кирова заяви, че не могат да подкрепят програмата и повдигна въпроса за замърсителите на въздуха, който дишаме. Росица Кирова заяви, че трафикът на камиони по околовръстния път на Видин и това, че понякога им се налага да чакат на опашки и да палят двигателите, за да се придвижат по няколко метра , е замърсител на въздуха. Вторият замърсител е организацията на движение в града.

"При по- бавно движение има повече мръсни газове. И понеже този анализ никой не го е направил, никой не се опитал да направи анализ колко предприятия има, които изгарят отпадъци и дали това по някакъв начин оказва въздействие за въздуха, който дишаме", каза Росица Кирова.

Община Видин има програма за намаляване нивата на ФПЧ10 и достигане на установените норми за
съдържанието им в атмосферния въздух в община Видин за периода 2015-2020 година, както и и план за действие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40