Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Богоявление, нека прозрем Божията любов и прегърнем Неговия Син

Неделята, в която се намираме е наречена Неделя след Богоявление, което означава, че все още Църквата ни насърчава да вникваме и осмисляме събитието на Кръщението Господне и то да бъде част от нашия живот.

Евангелското четиво, което четем днес в храма ни напомня, че е необходимо да пребъдем в Христовата светлина, за да живеем не в мрак, а в Божията светлина.

"На другия ден Йоан вижда Иисуса, че отива към него, и казва: ето Агнецът Божий, Който взима върху Си греха на света. Този е, за Когото аз казах: след мене иде Мъж, Който ме изпревари, защото съществуваше понапред от мене. Аз Го не познавах; но, за да стане Той явeн на Израиля, затова дойдох да кръщавам с вода. И свидетелствуваше Йоан, казвайки: видях Духа да слиза от небето като гълъб, и остана върху Него. Аз Го не познавах; но Оня, Който ме прати да кръщавам с вода, ми рече: над Когото видиш да слиза Духът и да остава върху Него, Този е. Който кръщава с Дух Светий. И аз видях и свидетелствувах, че Този е Син Божий."

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из Деяния  на светите апостоли /Деян. 19:1-8/, а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Йоан /Йн. 1:29-34/.

В рубриката "Съвременна Библия" - на днешния ден да си спомним за св. Йоан Кръстител! Дали имаме шанс да заприличаме на него? Облечен в грубо съшити животински кожи, Йоан е живял в пустинята и се хранил с див мед и скакалци. Мисля, че Бог не би ни задължил да приличаме на Йоан в този смисъл. Но в един друг смисъл, може би е редно да се потрудим да заприличаме на великия евангелски прогласител. Йоан безкомпромисно е презирал световната суета и обичал истината. Светът винаги се е нуждаел точно от този род хора. Опитайте се да откриете такива хора около вас и ще видите колко е трудно. От друга страна, хора като управителя Ирод и любовницата му Иродиада може да откриете на всяко ниво в обществото ни. Ирод и Иродиада обожавали земната суета и мразили истината. По този повод си спомням тъжното заключение на президента Радев, изказано в новогодишната нощ. "Истината, справедливостта и законността остават несбъднати очаквания." Ако съдът на Ирод беше всичко в тази вселена, то очаквайте всеки Йоан да бъде обезглавен. Очаквайте истината, справедливостта и законността да бъдат завинаги несбъднато очакване. Мисията на Йоан е да ни покаже, че истината, справедливостта и законността не са родени от Ирод, а от Бога. Тях ги има, защото има Бог! Точно затова си струва всеки човек да заложи живота си в тази тежка мисия - да бъде глас в пустинята, да бъде Йоан в света на Ирод!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40