Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни личности от Северозападна България с пожелания за Новата година

Снимка: Радио ВИДИН


Измина още една година: изпълнена с успехи или неуспехи, с нови приятелства, с промени в личния ни живот или в работата, с нов поглед върху познатите ни ситуации и хора, с желание за личностно и професионално развитие, с помъдряване и зрялост.  Да, 2017 отминава, каквато и да е била за нас и за града ни, за хората в България, да я изпратим с благодарности, че сме я преживели, радвали сме се с близките си, усмихвали сме се или пък сме се мръщили, подали сме ръка и сме казали  добра дума на отчаян човек. А това ни е направило по-пълни, по-истински, по-живи, по-чувствителни.

Много мислихме кой да бъде наш гост в последното за 2017 година издание на "Калейдоскоп", за да бъде то каквото трябва - празнично и различно. Така че не се изненадвайте, гостите са доста повече от един и са все хубави хора от Северозапада. Кои са те, каква беше отиващата си година за тях, какво си пожелават за новата година и най-важното каква пожелават да е тя за вас - слушателите на радио Видин чуйте в звуковия файл.

Първият гост, който посрещнахме в последното за годината издание на Калейдоскоп е нашият уважаван съгражданин Андрей Пантев - бележитият български историк и емблематичен университетски преподавател, доказан интелектуалец, ръководещ се винаги от собственото си мнение:

"На моите прекрасни съграждани от Връшка чука до Дунав им казвам - ние сме наравно с другите, а в някои отношения дори доста повече... Били са и по-тежки времена и все пак да си близо до Дунав е европейска привилегия и много важен жизнен опит, и чувство, и възвишеност. Честита Нова година и погалете поне с поглед родния бряг!"

Родената в Монтана голяма българска певица Нели Рангелова, носителка на престижни международни награди, сподели, че изпраща една вълнуваща година. Ето какво пожела тя:

"Мисля си, че всяка година оставя във себе си нещо недовършено, ненаправено, което се надяваме да се случи през следващата, която ни чака и затова хората сме такива, оптимисти имам предвид, болшинството. И такива и трябва да бъдем. Не трябва да се отчайваме, не трябва да се отказваме от идеите си, от мечтите си и трябва да вървим напред..."

Роденият във Враца Драгомир Димитров от "Тоника СВ" също отправи своите пожелания към хората от Северозапада:

"Много здраве и успехи през 2018 година и както казваше баба ми: "Да заровят злото под камък" следващата година и да им върви по вода... Обичам всички от нашия край, да са живи и здрави и до нови срещи!"

Известната балерина, актриса, поетеса и журналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева, която е родена в град Лом, отправи своите благопожелания от Рим, където тя посрещна Новата година:

"Най-вече здраве, да сме здрави, да сме щастливи, да има много радост, да има поводи за радост и да се стараем да живеем добре всеки един миг от този живот, защото това ни е подарък и трябва да го живеем както трябва. Да се постараем всеки с каквото може да подобри ситуацията в България, дори и да са дребни неща всеки един от нас ако направи нещо в тая посока за подобряване на всичко що касае България, на родния ни край, на всички положителни промени - всяко едно такова дело е винаги добро. Така че пожелавам това да не се отчайваме, да не се отказваме от добри дела, да бъдем по-добри всички един към друг и да има светлина пред нас!"

Изключително наситена с представления година изпраща Драматичен театър "Драгомир Асенов" Монтана. През тази година културната институция отбеляза своя 55-годишен юбилей, а постановките на монтанския театър се посрещат с радост от публиката в целия Северозапад. Това, което си пожелава директорът Любомир Бояджиев за Новата година, е да се поднови амортизираната техника, а на всеотдайната публика и на колегите си нарече:

"Преди всичко здраве и добро настроение... Обичайте се и бъдете обичани!"

Роденият във Видин актьор Деян Донков, носител на престижните четири Аскеер-а и два Икар-а, също получи главна роля в празничното издание на "Калейдоскоп":

"На хората от Северозапада пожелавам всички техни близки и роднини един ден да се върнат и града отново да бъде такъв, какъвто беше когато беше пълен с хора и щастлив град..."

"Да се проявят като добри хора и да гледат в добрата част на отсрещните хора", пожела на слушателите на Радио Видин роденият във Видин режисьор Максим Генчев, носител на национални награди и режисьор на популярния исторически филм "Дякон Левски".

Сладкодумният и мъдър писател от Монтана Мартен Калеев също бе част от празничното издание на "Калейдоскоп":

"Поздравленията ми и пожеланията към хората винаги ще започват с настояване за повече човечност. Няма нужда да се опитваме да направим някакви суетни и грандиозни неща, които да предизвикват моментна слава или моментно възхищение. Животът е маратон на дълги разстояния и пожелавам на всеки един да може да стигне достойно до този финал... имаме нужда от разбиране, споделеност и всеки един дано го намери у приятели, у най-близките хора в дома си и когато погледне изгрева, всъщност неговите очи да огряват света..."

Посрещнахме и Даниел Спасов - изпълнител на народни песни, с потекло от нашия край - село Костичовци:

"На вашите слушатели пожелавам да са здрави, пожелавам и повече духовност, защото тя ни липсва много според мен в днешното време... Пожелавам да сбъднат мечтите си и да направят по-трайни и по-значими неща..."

Друг отдаден на музиката човек - второкласничката Виктория Асенова, която прославя Видин със своите песни в страната и по света и чиято песен, бе включена в компактдиск към учебник по музика за 2 клас, пожела:

"Бих пожелала да са винаги здрави, да са винаги обичани и да им бъде весело..."

Празнична среща имахме и с Ивайло Петков от Видин - доброволец, актьор и млад човек с много други каузи:
 
"От една страна, 2017 беше различна. Създадох нови приятелства. Занимавах се с непознати и нови неща. От друга страна, това беше типичната година, която повтори моите хобита, която не ме отклони от моя път. Опитах се да бъда прилежен ученик. Най-скъпи са ми приятелствата, които създавам всяка една година. Това харесвам в себе си, аз съм приказлив и дружелюбен."

Роденият в Берковица любим на поколения певец Орлин Горанов сподели убедеността си, че доброто предстои: .

"Ще дойдат по-добри времена за Северозапада, убеден съм. Трябва просто да си вярваме. Аз съм оптимист. Нека 2018 да е мирна, сбъдната с мечти и с много любов."

В "Калейдоскоп" посрещнахме и един от най-големите съвременни български писатели, който също има корени от Северозапада - писателят Владимир Зарев. Авторът на популярната трилогия "Битието", "Изходът" и "Законът", по която бе екранизиран сериалът "Дървото на живота" имаше много успешна година -  през лятото  стана носител на наградата "Елин Пелин", която се присъжда веднъж на 10 години, в началото на октомври отпразнува своята 70-годишнина, а месец по-късно той получи държавната награда "Паисий Хилендарски" за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Писателят започна работа и по нов роман, но в края на годината намери време, за да поздрави слушателите на Радио Видин:

"Дано новата година бъде сполучлива, по-здрава и по-щедра към всички граждани към Видин, които аз чувствам като съграждани. Те са част от моя живот, част от моето творчество. Обичам Видин, обичам реката, прекланям се към този град. Той е в основа на част от най-хубавите ми книги."

Следващият ни гост не е от северозападният край, но пък с тази част от България го свързва голямо приятелство. Радвам се, че успяхме да ви срещнем с големия приятел на Северозапада академик Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет:

"Тук имаше много публика, пълна с млади хора. Не мога да забравя топлите чувства към видинската публика. Пожелавам тя се възроди. Да настъпи отново ренесанс за оперна култура."

Получихме добри, красиви, истински и искрени благопожелания за Новата 2018 година от именити българи, родени в Северозападна България. Екипът на Радио Видин се присъединява към тях и ви желае Новата година да е здрава,  да е в пъти по-добра, по-успешна и по-щастлива от изминалата година. Нека сърцата ви са пълни с обич и топлина, домовете ви с благоденствие, а дните -  с усмивки и добро настроение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50