Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционният закон е вече факт, дори и с президентско вето. А сега накъде?

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

Снимка: Архив


В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев, Боряна Мусева и Явор Хайтов.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде отхвърлено подобно на предходните?!

По думите на Борислав Василев: "Хората, по отношение на борбата с корупцията са до такава степен обезверени, че какъвто и да беше този законопроект, надали би отговорил на обществените очаквания. Относно ветото на президента, при връщането на законопроекта в пленарна зала също няма да има сериозен дебат по отношение на този закон и по отношение на мотивите за връщането му и той ще бъде приет. Липсва политическа воля за борба с корупцията. До момента, в който самосъзнанието на тези, които кандидатстват и които биват избирани, поставени на определени отговорни и управленски постове не достигне тази точка, че е там, за да служи на хората, а не за свое собствено лично обогатяване, дотогава политическа воля за борбата с това негативно явление, което разлага обществото ни в максимална степен няма да има".

Според Явор Хайтов: "Има нужда от такъв закон, защото няма спор по една теза и то е, че България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. За съжаление, в навечерието на официалното откриване на българското европредседателство това е лайтмотивът, който се чува и се чете в европейската преса и европейските медии тръбят за това. Този закон трябваше да бъде приет много по-рано. Аз съм длъжен да дам отговор на въпроса, защо не се случи в 43-тото НС, на което бях член. Тогава, за съжаление управляващите предвиждаха като основа, като база за дейността на тази комисия да служат и т.нар. анонимни сигнали. Според нас това беше една подготовка за политическа репресия, неоправдан акт, който ни връща в мрачните сталинови или гьобелсови времена, когато по донос можеше да бъде съсипан живота на един човек. Е, в новия закон това отпадна и лош или добър, той вече е факт. Президентското вето освен по определени текстове от закона е и върху цялостния закон и аз мисля, че това е излишно, защото този закон е разчетен така, че са спазени всички разпоредби в закона за нормативните актове, имало е необходимото обществено изслушване, обществена подготовка и с някои детайли, с някои уточнения, които би следвало да се направят при преразглеждането се надявам, че този закон трябва да проработи. Нагласата и очакванията в обществото са, че този закон ще бъде насочен към лицата, които заемат висши държавни постове, а не спрямо отделния гражданин или да пази Бог, спрямо някои бизнесмени с порочната цел или задна мисъл да бъде погубен бизнес, да бъде иззет бизнес, да бъде ограбен бизнесмен, защото, нека не си заравяме главата в пясъка, това е абсолютно възможно и ние сме длъжни да го предвидим, че е възможно да се случи."

"Мотивите в това вето са в голямата част състоятелни. Действително в цялост този закон в крайна сметка няма да постигне резултата към който всъщност всички ние се стремиме, именно България да бъде една държава в която да се установи законност и този, който извършва престъпление да бъде наказан по начина, по който това е предвидено, включително това да доведе и до отнемане на негово имущество и ограничаване на негови права, които са свързани с негова собственост. Големият проблем е, че твърде вероятно законът ще бъде преразгледан в НС при сравнително вяло обсъждане и твърде вероятно законът ще бъде прегласуван такъв, какъвто е, просто защото от една страна няма законодателна воля да се промени основно този закон, така че той да бъде работещ, а от друга, защото този закон цели да замаже очи, както в рамките на държавата ни, така и на България пред нейните пртньори от ЕС.", е гледната точка на Боряна Мусева, доцент по международно частно право.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13