Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 450 засадени дръвчета приключва кампанията "Спаси едно дърво"

За четвърта поредна година видинското сдружение "Активно общество" реализира кампанията "Спаси едно дърво". През 2017 година кампанията стана национална. Непотребна хартия събираха над 30 организации и институции в населени места от 18 области.

"Кампанията достигна до много хора и даде много добри резултати. Основно училище "Гео Милев" в село Белозем, Пловдивско предаде близо 3 тона хартия. Това е най- добрият резултат от кампанията. Имаме по над тон хартия от други места- от Кресна, Шумен, Русе. Ние тук във Видин също имаме над тон хартия предадена. Можем да се похвалим и с втората част- засаждане на дръвчетата. Там успяхме посредством комуникация с министерство на земеделието да въвлечем предприятия, които са разсадниците. Южно- централно държавно предприятие, например, ни дари 50 дръвчета атласки кедър, които засадиха нашите партньори в Пловдивско", каза Радослав Георгиев, председател на "Активно общество".

Снимка: Сдружение Активно обществоДръвчета са дарили държавните горски стопанства /ДГС/ от Кресна, Тунджа, Шумен, Стара Загора, Видин, Мездра, Белоградчик. 450 са засадените към момента дръвчета.

Радио ВИДИН е дългогодишен участник в кампанията. Събираме използвана хартия и я предаваме на сдружение "Активно общество". Тази година, след предаването на хартията, получихме 8 фиданки- 5 фиданки червен дъб и 3 бор, които посадихме в населени места от областта. Последните две дръвчета- дъб и бор, засадихме във видинското село Рупци.

Отличниците в кампанията "Спаси едно дърво" са учениците от основно училище "Гео Милев" в село Белозем, област Пловдив. Те са събрали и предали 3 тона непотребна хартия. За кампанията разбрали случайно, организирали се и за много кратко време събрали непотребната хартия. Първият път за около месец, вторият- за по- малко от три седмици.

Снимка: Сдружение Активно общество"20 елхи са подарък от държавното горско стопанство в Пловдив. Парите са отчетени и предстои да вземем решение какво да се закупи за училището или за двора ни. Може би ще закупим дръвчета или друга зеленина със средствата от предадената хартия", каза Елена Стоянова, класен ръководител на 2 "б" клас от основно училище "Гео Милев"- село Белозем.

Елена Стоянова казва, че тази инициатива има и възпитателна цел:

"Когато учениците видяха, че от рециклираната хартия се правят химикали, която хартия отново може да ползваме за принтери, самите те започнаха да осъзнават ползата от това да спестяваме хартията и да не замърсяваме природата си."

Снимка: Калин ИвановВчера в Ново село бяха посадени последните дарени дръвчета от кампанията- в Центъра за настаняване от семеен тип на деца. В засаждането им се включиха и децата. В Ново село има клон на сдружение "Активно общество". там доброволците садиха млади дръвчета в двора на църквата "Успение Богородично", в района на стадиона, около местното читалище, а вече и в селата на общината. Заместник председател на сдружение "Активно общество" и председател на местния клон в Ново село е Иван Базов. С него разговаря сътрудникът ни Светла Бондова.

"Общинските институции в Ново село се включиха в кампанията "Спаси едно дърво", социалните служби, читалището, както и пощенската станция. Бяха събрани големи количества хартия, които не сме измерили. В края на годината ги предохме на сдружението и за тях получихме над 25 дръвчета- бял бор, червен дъб, бяла бреза", каза Иван Базов пред Светла Бондова .

Снимка: Сдружение Активно обществоВ община Видин са засадени около 30 дръвчета, 30 са и в Ново село, 20 са в Димово, 10 в Белоградчик, в община Ружинци има най- много - близо 50. Добрите резултати досега дават основание на организаторите да продължат кампанията и през 2018 година.

Община Роман също се включи активно във всички етапи на кампанията. С помощта на доброволци от софтуерна компания от София и от видинското сдружение, в община Роман бяха засадени над 50 дръвчета червен дъб.


Близо 1 милион и 300 хиляди лева ще вложи Община Мездра за събиране и извозване на отпадъците и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Това стана ясно при одобрението на план-сметката на Общинско предприятие "Чистота", предложена от кмета Генади Събков. 130 хиляди лева ще отидат за депониране и съхранение на битови отпадъци в регионално депо в гр. Враца. За почистване на строително депо на територията на град Мездра ще бъдат вложени 4 400 лева. Над 420 хиляди лева ще вложи Община Мездра за "Чистота на обществените територии"- това включва снегопочистване, озеленяване, почистване на улични платна, паркове, алеи, поставяне на пейки и кошчета на обществените места. Над 360 хиляди лева ще бъдат заделени за сметосъбиране и сметоизвозване по населени места. В община Мездра за 2018 година се запазва таксата за битови отпадъци.

"Запазваме я в този размер, който е. Становището на специалистите от общинската администрация е да не притискаме съвестните наши съграждани, които редовно си плащат местните данъци и такси. Трябва да потърсим събираемост извън процентите на обичайно плащащите си данъците. Последните две години инвестирахме изключително много в техника", каза кметът Генади Събков.

Снимка: Община МездраЗа последната година е депониран по- голям обем отпадъци, отколкото предходните, въпреки намаляването на населението. Кметът Генади Събков е разпоредил и въвеждането на регистър на съдовете за смет, за да се види кой с колко кофи разполага и дали ги използва по предназначение, защото например е забелязал, че някои от тях се ползват за съхранение на житни култури.

Общината има сметоизвозни машини, контейнеровоз, багер, вишка, водоноска. Ползва и мотометачна машини за почистване на улиците. Целта  е да се намали количеството прахови частици. Мярката е заложена в Програмата за управление качеството на атмосферния въздух в Общината. В град Мездра и село Зверино се извършва и разделно събиране на отпадъците. При участие в системата за разделно събиране, такса битови отпадъци ще се намалява с 30 % за сгради и застроени дворни места на граждани и организации. Кметът на мездренското село Зли дол Петър Петров обясни, че не знае защо в селото не се прилага разделното събиране, но очаква да се въведе и там:

"Повечето от хората предполагам, че ще се справят с тази задача и ще го направят с удоволствие разделното събиране."

В селото има около 50  съда и два големи контейнера, два пъти в месеца минава колата и събира отпадъците.

Снимка: ПП Врачански БалканНад 40 белоглави лешояди са в района на Природен парк "Врачански Балкан". Има сформирани и 10 двойки, които са забелязани около гнездата. Меката зима обаче може да се окаже проблем, защото женските могат да снесат яйца и ако застудее, да измръзнат и да не се излюпят малки.

"Мекото време ги стимулира към гнездене, за щастие още не ги е излъгало да снесат. Иначе те снасят края на февруари- март, рано гнездят. Добре се развиват нещата. Миналата година 8 лешоядчета излетяха. Двойките са постоянни и са много привързани към местата за гнездене", обясни Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици, който извършва наблюдения на белоглавите лешояди.

Освен меката зима, която може да подведе женските белоглави лешояди да снесат сега яйца, които при евентуално застудяване ще измръзнат, яйцата могат да бъдат изкълвани и от гарвани. Туристите също могат да причинят неудобства по време на мътенето. Затова се извършва постоянно наблюдение на местата за гнездене на белоглавите лешояди във "Врачански Балкан".

Мътенето е около 50 дни, малкото престоява в гнездото около 4 месеца.

"За тези около 6 месеца могат да се случат много негативни фактори, които да провалят гнезденето."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40