Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 140-години от рождението на поета

Иво Милтенов: Яворов е остров, пълен с духовност

Любовта към него ме опази от много неща

2
Иво Милтенов
Снимка: Луиза Лазарова

Яворов ми беше в душата преди да вляза в музея. Той се роди там по наследство от моите родители, казва Иво Милтенов, уредник на къщата-музей на поета в столицата:

Пребиваването ми тук от 1977 г. с две малки прекъсвания се превърна в съдба. Обичах Яворов. Той говореше на един пленителен и малко енигматичен език, защото приоритет на големия поет е да говори на душата. Любовта към него ме е опазила от много неща: от политиката, от ежедневието, от разправиите в писателските общности, от унищожаването на таланта.

Препрочитайки и анализирайки стиховете на Яворов, Иво Милтенов категорично заявява, че "Яворовата поетична мисъл не е еднозначна, тя не е за мързеливия, за повърхностния ум. Като читател, а и като поет, ако пишеш стихове, трябва да можеш да повярваш, че Яворов е по-талантлив от теб. С една дума с поетическата си нагласа той може да отиде по-високо от теб". Затова и препоръката на Иво Милтенов е да потиснеш собственото си его, когато имаш пред себе си поет като Яворов. 

След четирийсет години работа в къщата-музей на Яворов Иво Милтенов е уверен, че любовта на младите хора към поета е искрена и не се формира чрез агитация. За себе си той е категоричен:

Яворов е остров, пълен с духовност и истинност като поведение в живота. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия