16 януари- Световният ден на "Бийтълс"

Снимка: Архив

16 януари е Световният ден на "Бийтълс". Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/. Популярната поп/рок група е създадена през 1960 г. В нея влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В периода 1962- 1970 г. групата издава 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени в над 1.3 млрд. броя. С всеки хит, излизащ от „Бийтълс“, аудиторията все повече е запленена от наелектризиращите мелодии на групата, чиито членове се превръщат в заглавие на първа страница в пресата. През 2004 г. списанието Ролинг Стоун поставя Бийтълс на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена. В световния ден на "Бийтълс" върнахме видинчани назад във времето, в което са се забавлявали с песните на популярната група.

"Това е групата, която е създадена 60-те години на миналия век и са причина да се създаде и българската група "Щурците". Радвам се, че познавам донякъде тяхното творчество и съм израснала в поколението, което ги е слушало. Почти цялото им творчество много ми харесва. Спомените от техните песни са, че се събирахме с приятели, наслаждавахме се на музиката, имаше и теми като художествена литература, за чувствата на хората. Не играехме по масите, а бяха едни интимни събирания с хубавите песни на "Бийтълс"... "Бийтълс" си е класика, няма какво да говорим. Доста парчета ми харесват, например "Hej, jude"... Това ми е любимата група. От моите младини е. "Let it Be" ми е любимата песен. Много спомени имам, в съзнанието ми изплуват всякакви..."


Разпадането на Бийтълс е обявено през април 1970 година, един месец преди да излезе последният им, най-успешен албум "Let It Be" и документалният филм със същото заглавие. Въпреки това, легендата за тях продължава да живее и влиянието им остава.

Какво още казаха видинчани за "Бийтълс" чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10

Нарисувай си спокойствие

Арт-вечери на чаша вино събират хора от различна възраст и професия в уютно малко ателие във Видин. Идеята - с рисуване да се освободят от стреса. Тиха релаксираща музика изпълва кокетното ателие на видинската художничка Надежда Карамфилова - Нана . Чаши вино, стативи с бял лист и тубички с разноцветна боя допълват обстановката. Такива..

публикувано на 04.12.19 в 15:04