Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

Според Александър, приятелите му били очаровани от снимките на замъка Баба Вида, от самия Видин и реката край него

13
Снимка: Личен архив на Александър Кирилов

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се разбира със съотборниците си на английски език или чрез помощта на още един българин, с когото живее. Къщата им е на брега на океана, но държи да уточни, че става въпрос за северната част на Атлантическия океан... Разказва, че в началото е бил доста шокиран от живота на островната държава. В България свикнал да стане сутрин, да се обади на приятели и да идат на кафе, да се разходят или да хапнат някъде, после да тренират и вечерта пак да излязат на заведение. Там ситуацията била съвсем различна. Всеки след работа се прибирал при семейството си и почивал след работния ден...   

Снимка"Нещо повече- направи ми впечатление, че хората там още от малки работят. Сутрин техните ги изпращат да косят трева, да поддържат стадиона или пък да помагат в някоя месарница. Това е интересно, защото виждаш как си изкарват пари за лятото и не се интересуват, както е у нас, от барчета и дискотеки... Просто начинът им на мислене е различен.

Що се отнася до служебните ми задължения и за отбора, за тях притеснения нямам. Там няма шанс да те излъжат за пари или нещо подобно. Заплатите се дават на първо число от месеца- това е закон. И още нещо интересно - IBAN-ът в Исландия не започва както у нас, а с рождената ти дата. Не знам дали не се предоверяват много и дали това не е много удобно за крадците, включително и българските, но знам, че надали ще се решат да направят някоя глупост, ако знаят как там се действа в подобни случаи. Полицията те хваща и директно те екстрадира. А и къде да избягат, като се намират насред Атлантическия океан... Не случайно Исландия е призната за най-спокойната страна в света. От друга страна пък, аз полицай съм виждал само по време на футболните ни мачове.

Исландците поддържат висок стандарт на живот и за тях една вечеря навън не е проблем. За един чужденец обаче, който е отишъл да печели и спестява пари, високите цени са проблем. Една вечер отидохме на ресторант и за една пица и кола платихме 40 евро. За исландците това е нищо, но аз с тези 80 лева тук ще изкарам поне 3-4 дни. Все пак човек не трябва да забравя защо е отишъл в тази страна...

СнимкаАз живея в къща на брега на океана и там духа един много силен вятър. Проблемът е, че вятърът е постоянен. Ако го няма, би било идеалното място за живот. Във връзка с това искам да разкажа един случай. Една вечер, малко след като пристигнах, си легнах и в същото време започва една ужасна буря. А океанът е буквално на пет метра. Чувах как вълните се бият в скалите на брега, а вятърът свири и никак не се почувствах добре. Имах чувството, че покривът на къщата ще падне. Съквартирантът ми обаче ме успокои и ми препоръча да свиквам, защото там е така... Аз от България тръгнах при температура 30 градуса, а пристигнах в Исландия при 10. Що се отнася до къпането в океана, аз не се изкушавам. Там водата е 1-2 градуса. Местните от отбора се къпят, за мен обаче това не е нормално. Добре, че има джакузита с топла вода...  

С всичко обаче се свиква. По време на първата ми тренировка бе адски студ. Вятърът се обръща срещу теб, след две минути вече те бие в гърба. При минус пет градуса като задуха вятърът го усещаш като минус петнадесет. Но се свиква. Иначе нормално се играе. Техният футбол е много силов- тичане и единоборство. В България играчите са по-технични. За сметка на това, те компенсират с желание и агресия... Не случайно ще играят на световното- държава от 300 000 души ще играе на световното първенство по футбол в Русия, а ние- не. Надявам се обаче след 3-4 години да се класираме за следващото световно.  
СнимкаСред другите интересни преживявания в тази страна бе да видя "белите нощи". Тогава слънцето залязва в 12:30 часа през нощта и изгрява 15 минути по-късно. Огромно преживяване бе да видя и Северното сияние. Не мога да го опиша, но е много красиво. В небето се появяват различни неестествени цветове- нещо като зелен и син дим, който вятърът разнася. Но можеш да го видиш само при ясно небе...

Иначе животът в Исландия е чудесен- хубава, чиста държава. Направи ми впечатление и че хората са много разкрепостени. Къщите и колите не се заключват, няма престъпност... Исландия е малка държава- в нея живеят около 350 000 души и там всичко се знае. Всичко е прекалено спокойно и както се казва, някой направо може да си умре от него", разказва Александър, който само след месец се връща в Исландия.

Цялото интервю с Александър Кирилов и други интересни факти за Исландия- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50