Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любвеобилност в тройна доза

5
Снимка: Радио ВИДИН

В рубриката "97 лапи и една опашка" ви представяме момчето Пикси и двете момичета Ерика и Нике- три котки, които са домашните любимци на Ирина Тошкова. Приличат си по това, че са спасени от улицата, но се различават по почти всичко друго. Въпреки разликите си, и тримата са миловидни, кротки и... изискващи.

Мъжкарят Пикси е на 9 години, Ерика е на 5, а Нике преди месеци е навършила една годинка.

"Пикси получи името си от сина ми, а Ерика е кръстена на мен", споделя за първите си две котки Ирина.

Историята на най-малкото коте е по-различна, а от нея се ражда и нейното име.

"Нике е спасена от съвсем малко, туко-що новородено бебе. Тя имаше големи проблеми, но ги превъзмогна с много характер. Затова я кръстихме на богинята на победата Нике", припомня си първите дни с котето Ирина, когато Нике е била "на кантар дали ще оживее".

СнимкаВсички от семейството на Ирина обичат животните и особено котките. Те заедно са избрали да спасят трите невинни същества от улицата. 

По принцип котките са горди същества, с изявено чувство за териториалност, често са и ревниви. Затова звучи сякаш несъвместимо под един покрив да събереш три котки, които да съжителстват заедно, да не създават проблеми и главоболия. Каква е рецептата?

"Съжителстват в мир и любов", категорична е Ирина Тошкова, но отбелязва, че се случва понякога да има и "конфликт". 

Щом има конфликт, има и пакости. Какви са те и колко често се случват?

"Късат тапети, събарят от закачалките, късат хавлиите. Но нещата, които правят, не са умишлени, а ние им прощаваме, защото са забавни", разказва Ирина.

Пикси, Ерика и Нике си имат и любими играчки:

"Имат си топчета и мечета, особено любимо им е едно плюшено прасе. Понякога се карат за играчки, но си имат цял кош със забавления, който периодично се обновява", обрисува ежедневните забавления на котетата Ирина. 

Освен купищата играчки, котките "имат всичко, което им е необходимо, както и всичко, което не е"- с усмивка казва Ирина и признава, че макар и рядко, понякога къпе своите котки, макар че те не обичат. Иначе ги обезпаразитява редовно.

СнимкаПодобно на хората, котките също имат специфичен характер. По какво се различават любимците на Ирина?

"Пикси е изключително ленив. Ерика е леко нахална. Нике е много искаща котка, много борбена".

Въпреки че са улични котки, Пикси, Ерика и Нике проявяват своите претенции.

"Храним ги с висок клас храна, а това оказва влияние. Козината им е лъскава, те са здрави"- с гордост заявява Ирина и признава, че е дала пълна свобода на своите котки:

"Затова ги спасихме. Те се ползват с пълна свобода. Спят с нас, разхождат се навсякъде, където желаят. Изобщо нямат ограничения. Не са досадни. Когато сме болни, винаги намират болното място. И тримата са много любвеобвилни, а без тях ежедневието ни няма да бъде същото." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40