Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни документи попълниха Видинския архив

Календар на по-важните кръгли годишнини издаде институцията

Ферман от 1859 година попълни Списъка с уникални и особено ценни документи на "Държавен архив"-Видин.
Снимка: Радио ВИДИН
Ново попълнение от ценни документи обогати видинския архив през последната година. Част от тях са включени в Списъка от уникални и особено ценни документи, други се очаква да го попълнят. Общата дължина на съхраняваните документи вече е 1 500 линейни метра, каза началникът на отдел "Държавен архив"-Видин Светлана Кръстева.

"Фондовата наличност на видинския архив през изминалата година нарасна с около 6,5 метра. Това са линейни метри документи от различен произход - документи на учреждения, на личности, на учебни заведения. Едно интересно допълнение има към информационния център "Дунав мост Видин - Калафат" - снимки от изграждането на моста. Успяхме да комплектуваме и обработим документите на закритата болница в Кула. Много са постъпленията от личен произход.

През миналата година направихме предложение за включване в Списъка на уникалните и особено ценни документи на още един документ, който постъпи през 2016 година. Това е ферман от султан Абдул Меджид до видинския валия за строеж на църквата в село Кошава от 1 юли 1859 година. Документът беше утвърден в Националния архивен фонд.
Постъпиха наистина уникални документи, отново свързани с църквата в село Кошава. Наследник на бивши свещенослужители предаде църковно-служебна литература, като най-ранната е от 1774 година. Тези документи също смятаме да ги предложим. Вече какво ще се утвърди, зависи от специализираната комисия."


Част от документите са дигитализирани и достъпни на сайта на Агенция "Архиви". Сред тях е план на Видин от 1730 година, както и дипломата на  първия български екзарх Антим I. Една от приоритетните теми, по които работят архивистите, е дейността на общинските съвети от Освобождението до 1944 година, обясни Светлана Кръстева:

"Във връзка с това ние дигитализирахме още три протоколни книги на видинската община и вече сме навлезли в 1891 година. Други теми, по които се работи, е разширяването на архивната колекция "Фото архив". Там също предложихме много интересни албуми от изграждането на химкомбината във Видин, от дейността на Общински съвет Ново село един много интересен албум от граждански ритуали от 50 и 60-те години на 20 век, също и интересен албум със снимки от провежданите във Видин летни театрални дни...."


Държавен "Архив Видин" издаде календар на по-важните кръгли годишнини през 2018-та. Една от най-значимите сред тях е 140 години от подписването на Санстефанския мирен договори  и Освобождението на България, каза Светлана Кръстева и добави:

"Видин специално ще отбележи своето Освобождение, което е на 6 април. Тогава се изтеглят турските войски от Видин и се предава ключът на града от Изет паша на командващия руските части генерал Боревски. Бих се спряла на датата 1 юли, когато се навършват 95 години от откриването на железопътната линия Брусарци-Александрово-Видин, с която всъщност Видин се включва в жп мрежата на България. За видинчани  е интересна и датата 15 август, когато се навършват 120 години от първия Видински панаир. Друга годишнина, свързана с комуникациите в нашия регион, е датата 13 октомври, когато се навършват 45 години от откриването на авиолинията Видин-София, за съжаление просъществувала до 90-те години..."
 
Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50