Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се грижим за обувките през зимата

Снимка: Радио ВИДИН
През зимата ботушите ни са подложени на вредното влияние на топящия се сняг и студа, на солите, с които се обработват улиците. Правилната грижа за тях е важна, ако искаме да ги носим по- дълго време.


Как се грижат видинчани за ботушите си?

"С гъбичка ги почиствам. Първо ги мия, почиствам ги с гъбичката или с вазелинче. Да не попива водата... Излиза бяло, ето вчера как беше мокро. Може да слагат сол, за да не се пързаля... Гледам да не ги цапам. Заобикалям локвите... Ако поддържат улиците, ще бъдат поддържани и обувките... С боя за обувки преди излизане... Живеем на село и с миене ги поддържам, по стария начин. Велура чистя с четка... Винаги гледам да си купя от естествена кожа, винаги ги пръскам със спрей преди първото обуване, за да не пускат вода. В магазина ми го препоръчаха, винаги така постъпвам и съм доволна...", казаха видинчани.

При дъждовно време, когато е мокро и кално навсякъде и при топящ се сняг, няма как да избягаме от локвите и да останем със сухи ботуши. Водата попива в обувките, появяват се кални пръски и неприятни бели петна по кожата. Как да запазим обувките си през зимните месеци? Отговор дава видинският обущар Румен Николов:

"Самите обувки, като се намокрят и почнат да съхнат, побеляват от солите на кожата. Сушат се не на печката, а до печката, защото се вкоравява самата кожа. Ако искате да не пуска вода, кожата се маже с течен парафин. Като се мокрят и се сушат постоянно, кожата се пука. Няма как да се избегне това."

Изкуствената кожа още по- бързо се поврежда. Причината е, че не е здрава. Самата кожа се отделя от плата.

"Опъват плат и тогава заливат с това изкуственото, и тя се отделя от самия плат с течение на не много време, горе-долу месец", обясни Румен Николов.

Могат ли да се разлепят, заради некачествено лепило?

"Тези, изкуствените се разлепват много бързо. Ако са от естествена кожа, го няма този проблем. Гланцът на естествената кожа се почиства на шкурка- маха се гланцът, там където ще се лепи, това, което лежи под калъпа, на ходилото отдолу. А изкуствената кожа много е калпава, ама хората купуват, щото нямат пари", казва видинският обущар с над 40 години стаж.

С боя е хубаво да се мажат обувките, тогава и кожата стои по- мека.

Сега през зимата идват клиенти с разлепени ботуши:

"Живо чудо е. Като се е разлепила и той е ходил мокър, вътре табанът се е разбил, и стелка и те така. Повечето идват с изкуствени обувки- лепи и пак кара, беден е градът..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40