Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник в Оряхово имал близнак край Видин?

Краевед предлага монументът да бъде възстановен

Откриването на паметника на румънските воини в село Смърдан /вляво/ и паметникът в Оряхово днес.

Днес се навършват 140 години от началото на боевете край видинското село Смърдан, сега Иново, в които румънски и финландски бойци се сражават срещу турската армия за Освобождението на България. 20 години по-късно в селото е издигнат паметник на румънските воини. След Междусъюзническата война през 1913 година, когато Румъния окупира български територии в Добруджа, паметникът е разрушен, разказва на сайта си "Старият Видин" краеведът Рачо Миланов. Той се позовава на резултатите от проучване на румънски източници.

Малко са сведенията за монумента, съхранени във Видин. В отдел "Държавен архив" се пази единствено снимка от откриването на паметника, обясни началникът на отдела Светлана Кръстева:

"В документалния фонд на д-р Бърни Бончев се съхранява снимка от откриването на паметника на загиналите румънски войници за Освобождението на България през Руско-турската война в боевете край село Иново. Снимката е датирана от 12 януари 1898 година. Черно-бяла е, на паспарту, което отчасти е изрязано, но частично се чете печатът на фотографа Петър Бръснарев. Състоянието ѝ е добро и е определена за особено ценен документ в състава на националния архивен фонд."

Румънските източници, които Рачо Миланов проучва, сочат, че със средства на румънското правителство, идентичен паметник на този в Иново, е построен в Оряхово. Днес той се намира в центъра и е един от символите на града. Неговата история е много интересна, разказа директорът на историческия музей Евгения Найденова:

"Имаме един протокол, в който се свидетелства, че на 12 февруари 1880 година се свиква заседание на Окръжния градски съвет и се взема решение за издигането на паметник... Един протокол на общинското управление от 1890 година вече свидетелства за съществуването на паметник, за който се полагат грижи за опазването му. За периода 1897 -1898 година - това е периодът, когато ние знаем, че е открит сходен паметник в село Смърдан, запазените общински документи не разказват абсолютно нищо. Липсват каквито и да било данни за дейност на общинското ръководство във връзка с паметника. Засега е официално прието, че през 1903 година е открит нашият паметник в Оряхово, че неговата красива статуя е дело на известния италиански скулптор Арнолдо Дзоки. Статуята наистина е много красива. Тя е направена от бронз, представлява фигура на жена, облечена в ризница, с корона на главата, стъпила върху дуло на оръдие... По време на Междусъюзническата война статуята е свалена и заровена в района на казармите при Оряхово."


Бронзовата фигура е открита случайно в края на 50-те години и през май 1960 година паметникът на румънските войни отново е открит. През 1997 година, когато Оряхово чества 120 години от своето Освобождение, се извършва тържествена церемония по откриването на монумента вече на площад "Дико Илиев" в града.

След публикацията на Рачо Миланов местните историци също планират свои проучвания, обясни Евгения Найденова:

"Има една статия на Рачо Миланов, която събуди интерес у нас във връзка с приликата на нашия паметник с този в Смърдан и съответно варианта той да не е на Арнолдо Дзоки, а на Карл Сторк. Засега нямаме потвърждение на тази теза. Идеята е да се потърсят официални документи, които може би се съхраняват в държавния архив на Румъния и да открием потвърждение как става поръчката на този паметник."

Карл Сторк използва над 2 тона бронз от трофейни турски оръдия за отливките на фигурите на двата паметника. След три неуспешни опита в румънска леярна, изработката им е направена във Виена, пише Рачо Миланов и добавя, че днес можем само да съжаляваме, че величественият паметник в Смърдан е унищожен. Краеведът поставя въпроса за възстановяване на монумента. Според него технически и политически пречки за това няма, финансовият въпрос също не би трябвало да попречи за 150-годишнината от Освободителната война паметникът да бъде възстановен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40