Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на учебната година 184 общински, държавни и частни училища работят като иновативни

| обновено на 25.01.18 в 11:32
Снимка: Росен Ракаджиев

От началото на учебната година 184 общински, държавни и частни училища работят като иновативни, каза пред "Хоризонт" Наталия Михалевска - директор на дирекция "Училищна мрежа" в Министерство на образованието. За първи път училищата са кандидатствали с проекти за подобряване на обучението чрез нововъведения.

Иновативните училища са свободни сами да преценят как да повишат качеството на образованието и по какъв начин да работят с децата и родителите така, че да имат по-добри резултати, каза Наталия Михалевска: 
Те променят училищната среда така, че да бъде удобна за децата. Например вие можете да видите в иновативно училище възглавници в средата на класните стаи. Управлението на училищата е такова, че създава атмосфера на сътрудничество между началния учител, учителя по информационни технологии, ресурсния учител или педагогическия съветник.
Наталия Михалевска посочи пример за нова организация на работа в иновативно училище:
Задължителните часове по български и по математика да вървят заедно със самоподготовката и с часове по почивка в отделни блокове от сутрин до обяд, а след обяд да има блокове от часове, които са свързани с музиката, с изобразителното изкуство, физкултурата, също и със заниманията по интереси.
До края на януари нови училища могат да подадат проекти за кандидатстване да работят като иновативни.
В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Александра Михайлова с Наталия Михалевска 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!