Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явора Петрова: Зрителите имат нужда от красота

В съвременното изкуство преобладава студенината и иронията

Изложбата "Персонализирани традиции" стана прелестна, казва инициаторът и двигателят на идеята, художничката Явора Петрова и пояснява:

Това е така, защото в нея се събраха двата полюса: от една страна изконното, българското, традициите в работата, в живота заедно с природните сили и стихии, а от друга - съвременното изкуство на млади хора, които живеят в Берлин. Така се получи искра, която  дава резултати.  
Като утвърден художник Явора Петрова от години насърчава таланта на своите по-млади колеги, не пести сили и идеи, за да им помогне в тяхното налагане в художествения живот. Макар да заявява, че всяка следваща изложба за нея е ново начало, а не продължение на това, което е започнато във времето, Явора не отрича и връзката с традицията:

Научих се да възприемам живота със своята дихотомия, т.е. едновременно тук и сега съществуват две истини - коренно противоположни, но и двете с право на съществуване. В случая съвременният поглед и традицията.

Явора ПетроваПроектът "Персонализирани традиции" в галерия "Ракурси" събира Явора Петрова и младите автори Ирма Водева, Велислава Гечева, Зоран Георгиев и Антония Ангелова. Явора е категорична, че с творбите си (създадени и показани през годините ) и най-вече с "Бъдник", която представя в изложбата, има желание да покаже красотата, която спира дъха. И още нещо. Художничката е убедена, че в "пейзажа на съвременното изкуство преобладават иронията и студенината". Зрителите, обаче, които обичат изобразителното изкуство, имат нужда от красота, от надежда и любов, казва Явора и допълва, че посланието й към тях е, използвайки традицията да се опитат да бъдат щастливи в съвременния живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!