Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Кирил Панов: Нужна е цялостна стратегия за профилактика на рака на маточната шийка

Снимка: Радио ВИДИН


Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване сред жените. По данни на Института по онкология  годишно у нас заболяват 1 100 жени, като от тях 400 умират. Това каза в предаването "Направление здраве" д-р Кирил Панов, акушер-гинеколог от Видин, по повод отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Той добави, че това е едно социално значимо заболяване, затова трябва да има добра профилактика и стратегия, която да намали заболеваемостта в страната.

Основният причинител на рака на маточната шийка е човешкият папиломен вирус, диагностицирането е с цитонамазка, която всяка жена е добре да си прави поне веднъж годишно, обясни специалистът:

"Редовно трябва да се правят профилактичните цитонамазки. Беше на 6 месеца, сега се смята, че един път годишно е напълно достатъчно. Тогава, когато се налага, могат да бъдат направени и други изследвания. Това се преценява в зависимост от резултата от цитонамазката. Ако редовно една жена си прави профилактична цитонамазка и гинекологичен преглед, няма от какво да се страхува. Най-добре е цитонамазката да се направи 3-4 дни след цикъла, тогава имаме на разположение 7 до 10 дни за това."


Изследването за рак на маточната шийка трябва да е част от цялостна стратегия за профилактика на заболяването и дори да бъде задължително, смята акушер-гинекологът:

"Може би, ако имаше една по-цялостна стратегия, която изисква, която дори според мен трябва да има принуда, защото това е в интерес на човека да е жив и здрав, на неговите близки и на обществото. За профилактиката се заделят много пари, но няма една стратегия. Говорим за профилактични прегледи, има наказания за това, но по принцип тези прегледи се правят в един много малък процент. В някои държави, например САЩ, денят, в който жената си взима цитонамзка, ѝ се води за платен отпуск."


Д-р Панов коментира и възможността за безплатно ваксиниране на 12 и 13-годишните момичета по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка.

Житният режим се прави през февруари за пречистване на организма от натрупванията от зимата, обясни д-р Светла Балтова. Снимка: Радио ВИДИНВ "Направление здраве" говорим и за житния режим. Обикновено той се прави през февруари за пречистване на организма от всички натрупвания, които се получават през зимата, обясни д-р Светла Балтова, специалист по кардиология и ревматология, практикуващ и холистична медицина:

"През зимата се храним обикновено с по-тежка храна и дори много хора казват, че напълняват. Организмът трябва да се освободи, за да може напролет да сме олекотени, и всъщност Великденският пост, който е най-дългият в годината, има същата цел. Така че житният режим е една практика, която ни позволява през февруари да се подготвим за новата година, а новата година астрологично и астрономично започва на 21 март. Тогава вече сме пречистени след житния режим... Той представлява 10-дневен режим. Всеки ден се изяждат 100 грама жито, което трябва да бъде накиснато във вода или залято с гореща вода. Този пост е полезен за здравето, той има и духовен смисъл..."

Житният режим не се препоръчва или трябва да се прави под лекарски контрол при заболявания като диабет и тиреотоксикоза, както и по време на бременност.

Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43