Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радослав Гайдарски: "Най-важното в живота е човек да живее скромно"

6
Снимка: Радио Видин


Гост в предаването "Калейдоскоп" е нашият земляк, известният специалист по чернодробна и коремна хирургия професор д-р Радослав Гайдарски, който повече от 10 години е главен хирург на България. Въпреки неговата огромна известност и изключителното обществено признание той си остава скромен, земен и обикновен човек, който помни откъде е тръгнал и който съхранява своята непринуденост и човечност в общуването с хората.

Роден е   на 25 декември 1937 година в село  Градец, където прекарва детските си години и съвсем отговорно помага на родителите си в селскостопанската дейност. Гледането на кози, овце, крави го учи на трудолюбие, а ритането на топка с приятелите го запалва  по спорта. Никога не е мислил, че ще учи медицина. По-скоро се двоуми какво  да следва -  инженерна специалност или в тогавашния Висш институт за физическа култура.

Понеже завършва с отличен  успех видинската  гимназия, решава да  кандидатства медицина. Приемат го още първата година, когато за едно място се борят 50 кандидати.Завършва медицина в София и започва работа в болницата във Видин, където се обучава  като хирург. Продължава да специализира  в ИСУЛ, Медицинска академия, ВМА, в болница „Кошен” в Париж и др. През 1983 година защитава титлата доцент, през  1989-а става доктор на медицинските науки, а от 1990 година е професор.  И както самият той споделя  това става съвсем естествено, без да го мисли и планира.

"Ако завършиш медицина, а след това не се трудиш достатъчно, при нас е така – цял живот учиш, усъвършенстваш се и можеш да станеш добър лекар, ако си имал някаква цел, постигнал си целта и мислиш, че това е дотук, вече нататък няма смисъл и си решил, че това е пределът, завършил си медицина, радваш се, роднини, близки приятели казват: "Ау, той е вече доктор" значи затъваш и си оставаш един обикновен доктор." – споделя проф.Гайдарски.

В момента продължава да работи като  водещ консултант и хирург. Оперира най-тежките и трудни случаи, когато пациентите са буквално на косъм от смъртта. Той е републикански консултант по хирургия. Носител е на наградите "Лекар на годината" и "Лекар на България". Член е на Световната асоциация по гастрохирургия. Автор е на 8 рационализации на оперативна техника. Има над 160 научни публикации.

"Хирурзите сме като артистите. Когато си изиграе добре ролята един артист, той е доволен. Понеже имам много приятели артисти, те казват "Най-голямото удовлетворение е, когато си изиграя добре ролята, да отида така и да ударя една чаша уиски, може и вино." При нас е същото. Когато направиш успешна операция и човекът е жив и здрав, а  идва едва ли не умирающ, да знаеш - този човек съм го спасил, това е вече удовлетвореност" – смята проф. Гайдарски.

Помним го като  министър на здравеопазването  от 2005 до 2008  г.  и като депутат от БСП във Великото народно и 40-то Народно събрание. И зад всички тези титли и научни трудове стои едно едничко нещо - неговото трудолюбие и постоянна работа. Както той споделя няма ден, в който да не оперира и добавя:

"Най-важното в живота  е човек да живее скромно, да не се хвали с това, което е постигнал. Защото аз считам, че това, което съм постигнал  съм го направил понеже така е трябвало да се случи. Като завърша медицина, трябва да бъда добър лекар, да не се оплакват хората от мене, като станах асистент, трябваше да стана добър асистент."

Според него нашето здравеопазване е на световно ниво и нашите медицински специалисти са изключителни професионалисти. Затова не е необходимо да се пътува за лечение на Запад. Повече вяра в нашите лекари и в здравеопазването най-вече, пожелава проф. Гайдарски.

Наскоро проф. Гайдарски получи още едно признание -  бе удостоен  със званието почетен гражданин на община Ново село. Досега е получавал същите звания два пъти – той е  почетен гражданин на Видин и на София.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40