Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един живот "без правописни грешки"


Чували ли сте сентенцията "Човек и добре да живее- се жени". Звучи саркастично и кара всички нас- семейните, да въздъхваме...и да си спомняме....Това ще направим и в "Неделник". Ще върнем Веска и Дамян Спасови към спомена за началото на съвместния им живот, започнал без правописни грешки.

Десетки мъдрости има в книгите и глобалната мрежа, които обрисуват брака и съвместния живот между двама души. Докато ги четях, попаднах и на тази сентенция -  "Успехът в брака не е правене на големи неща, а правенето на малките неща- ден след ден." Струва ми се, че точно тя приляга на моите родители Веска и Дамян. Позволих си да ги разговоря, защото имат прекрасен повод да върнат лентата на спомените- на днешната дата, точно преди 50 години, те са станали "най-малката клетка на обществото ни", след което вече не са били просто Веска и Дамян, а семейство Спасови.

4 февруари 1968 година- датата, която се стараят да не забравят. Историята им започва случайно още от ученическите години, а дали има случайности, всеки сам може да прецени. Защото: случайно и двамата пътуват в един влак от Видин за София- тя за Етрополе, той за Ямбол. Тя случайно е пред пълното купе, в което е той. Случайно по средата на пътя се освобождава едно място- точно до Дамян, той случайно я кани да седне и я черпи с популярните тогава бонбони "Лакта". Тя случайно не обича лакта, но си взима, разговарят се, тя си дава адреса, казва си и името- а дотогава е имала специална тактика- на непознати се представяла като Цветанка...

Цветанка/Веска трепетно очаква първото писмо от "непознатия от влака", а когато го получава, го дава на учителката си по български език да го провери за грешки. Момчето е грамотно, а тестът е издържан. И се започва...

СнимкаСледва 4-годишна кореспонденция, решение да заживеят заедно /естествено, по нейна инициатива/, още шест месеца, през които събират пари и си купуват едно по едно всичко, което им е необходимо, за да могат да узаконят връзката си- рокля, обувки, чантичка, воалетка, костюм и обувки за него. И в заветния ден- отново случайност. Единият от приятелите им, който бил поканен да се разпише като свидетел в Гражданското, се явил без паспорт, което било пречка за подписване на брака. Двамата излизат на улицата, а в този момент случайно пред Гражданското минал неин съученик и добър приятел, който си имал паспорт.

Рамо до рамо в живота, рамо до рамо остават и в работата- дълги години, до промените, двамата работят в завода за помпи. Питам ги как един брак оцелява половин век?

"Не сме имали сериозни карби помежду си, ако сме се карали, то е било заради нещо, което е извън семейството... С любов, търпение, отстъпки и доверие... Хуморът в отношенията също помага, трябва и да цениш другия... И да прощаваш..."

През тези 50 години са имали много щастливи моменти, спомените за които ги топлят сега- за младостта, за раждането ни, за ученическите и студентските ни години, за внуците...

Това, накратко, е историята на моите родители, за които "доверие", "търпение", "любов", "взаимно зачитане"- не са просто думи. История, започнала случайно и без правописни грешки. История на един съвместен живот, преминал през много трудности, с които са се справили- защото са били заедно. Точно на днешната дата, преди 50 години, те са се врекли един на друг. И нищо, че и  двамата вече са попрегърбени, а косите им отдавна са побелели- все още се харесват- въпреки променените характери...

Историята им продължава и днес, но вече я пишем ние, наследниците. И им благодарим- за всичко, което сме!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40