Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Марияна Чавдарова: Алкохолът в ранна възраст крие риск от зависимост в бъдеще

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Злоупотребата с алкохол е рисков фактор за редица заболявания и е втората по честота причина за преждевременна смърт, след тютюнопушенето. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция. Тя обясни, че алкохолът влияе както на редица органи и системи, така и на психиката на човека:

"Може да бъде засегната храносмилателната система. Това са различните язви и гастрити, които се появяват при хората, които злоупотребяват най-вече с концентрати. Те са слаби, те намаляват консумацията на храна за сметка на консумацията на алкохол. При прекомерна консумация на алкохол се уврежда черният дроб, може да се появи хепатит и цироза. Раковите заболявания също са много характерни, защото се понижава имунната защита..."


Вредите от консумацията на алкохол са най-големи за младите хора. При тях тя крие риск от зависимост в бъдеще, обясни лекарят:

"Знаем, че в тийнейджърска възраст органите все още не са развити, както защитните сили и имунната система. Така че вредата за младите хора е два-три пъти по-голяма. Освен това, ако се започне консумацията в ранна възраст, рискът да стане зависим от алкохол в бъдеще е много по-голям... Колкото по-рано човек започва да злоупотребява с алкохол, толкова по-голям е рискът да се появят в бъдеще увреждания на централната и периферната нервна система..."

Д-р Чавдарова подчерта, че не може да се говори за безвредно количество алкохол. Единственото изключение е консумацията на чаша червено вино, което има кардиопротективен ефект за хората над 40-годишна възраст,  но само при спазване на посоченото количество. 

Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК-Видин.В
"Направление здраве" говорим и за профилактичните прегледи. Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно, заплатен от Националната здравноосигурителна каса. Прегледът се извършва според възрастта на пациента, обясни главният експерт в Районна здравноосигурителна каса -Видин Десислава Петрова:

"Над 18-годишна възраст се извършва изчисляване на индекс на телесна маса, извършва се оценка на психичен статус, изследване на зрителна острота, измерване на артериално налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест ленти, определяне на кръвна захар на гладно при наличие на рискови фактори като затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет... При необходимост личният лекар има възможност да ни насочи за допълнителни консултации, които преценява, че е необходимо да извършим. Нов момент е прегледът, който се въведе от миналата година, при жени, навършващи 30 години през съответната календарна година, които могат да посетят гинеколога си за снемане на гинекологичен статус и вземане на материал за цитонамазка. От 30 до 45 години е следващата възрастова категория. Веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина, всяка година на жените над 30 години се прави мануално изследване на млечни жлези. Веднъж на 5 години на мъжете се назначава холестерол и триглицериди. От 46 до 65 години веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина..."


При хората над 65 години т. нар. пълна кръвна картина се прави ежегодно. Веднъж на 5 години се извършва изследване за холестерол и триглицериди.

Солна стая отвори врати във Враца. Снимка: Община ВрацаВ предаването говорим и за ползите от халотерапията, или терапията със сол. Тя помага за силен имунитет и профилактика срещу сезонните вирусни инфекции. Халотерапията влияе добре при астма, настинки, алергии, кожни заболявания и др., разказа Монка Караджова, собственик на солна стая във Враца:

"Целта на солната стая е профилактика, целта е да подсили имунитета. Това е превантивна мярка, това не е лечение. Сега, когато е разгарът на грипа, децата са с температура, чувстват се отпаднали, не е за солна стая. Трябва да е в началото, солната стая спомага, не лекува, спомага за по-лесно преодоляване на симптомите. Солната стая много помага на дихателната система. Сега предстои сезонът на цъфтящите растения, ще се обострят всички алергии, много е подходяща. Действа при акне, гъбички, кожен дерматит, на нервната система, при стрес и депресия. Хубаво е като профилактика на заболявания, свързани със замърсяването на околната среда. Тук пречистваме дихателната система..."

До 30 минути след престоя в солната стая не трябва да се приемат храна и напитки.
 
Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Дорис Драгович в „Музикална зона“

Дорис Драгович е хърватска певица и едно от най- големите имена на хърватската поп сцена. Родена е в Сплит на 16 април 1961 г. Музикалната й кариера започва през 1981 г. като певица на тогавашната група "More". През 1986 Дорис напуска "More" и започва самостоятелна кариера.  Популярната хърватска певица неведнъж е споделяла, че ако животът не я беше..

обновено на 24.02.20 в 10:55

"Неделник" от 23 февруари 2020 година

"Неделник" брой 297- ми ви очаква. Старите вестници преглеждаме с интересни факти от миналото за начало. След това ви сещам с ученици от ПГ"Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ"Михалаки Георгиев" , които взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни изкуства..

публикувано на 23.02.20 в 14:02

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33

Чоки- кучето на могилата

Днес ще ви запознаем с една интересна история. Историята на кучето на могилата. Кучето на вилната зона на Враца във врачанските лозови масиви в местността "Дружба". Видях във Фейсбук една публикация на врачанската поетеса Виктория Иванова за това куче. Съвсем случайно. Тя бе написала: "Това е Чоки, кучето на могилата..." И се свързах с нея..

публикувано на 14.02.20 в 16:46