Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марияна Чавдарова: Алкохолът в ранна възраст крие риск от зависимост в бъдеще

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Злоупотребата с алкохол е рисков фактор за редица заболявания и е втората по честота причина за преждевременна смърт, след тютюнопушенето. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция. Тя обясни, че алкохолът влияе както на редица органи и системи, така и на психиката на човека:

"Може да бъде засегната храносмилателната система. Това са различните язви и гастрити, които се появяват при хората, които злоупотребяват най-вече с концентрати. Те са слаби, те намаляват консумацията на храна за сметка на консумацията на алкохол. При прекомерна консумация на алкохол се уврежда черният дроб, може да се появи хепатит и цироза. Раковите заболявания също са много характерни, защото се понижава имунната защита..."


Вредите от консумацията на алкохол са най-големи за младите хора. При тях тя крие риск от зависимост в бъдеще, обясни лекарят:

"Знаем, че в тийнейджърска възраст органите все още не са развити, както защитните сили и имунната система. Така че вредата за младите хора е два-три пъти по-голяма. Освен това, ако се започне консумацията в ранна възраст, рискът да стане зависим от алкохол в бъдеще е много по-голям... Колкото по-рано човек започва да злоупотребява с алкохол, толкова по-голям е рискът да се появят в бъдеще увреждания на централната и периферната нервна система..."

Д-р Чавдарова подчерта, че не може да се говори за безвредно количество алкохол. Единственото изключение е консумацията на чаша червено вино, което има кардиопротективен ефект за хората над 40-годишна възраст,  но само при спазване на посоченото количество. 

Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК-Видин.В
"Направление здраве" говорим и за профилактичните прегледи. Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно, заплатен от Националната здравноосигурителна каса. Прегледът се извършва според възрастта на пациента, обясни главният експерт в Районна здравноосигурителна каса -Видин Десислава Петрова:

"Над 18-годишна възраст се извършва изчисляване на индекс на телесна маса, извършва се оценка на психичен статус, изследване на зрителна острота, измерване на артериално налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест ленти, определяне на кръвна захар на гладно при наличие на рискови фактори като затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет... При необходимост личният лекар има възможност да ни насочи за допълнителни консултации, които преценява, че е необходимо да извършим. Нов момент е прегледът, който се въведе от миналата година, при жени, навършващи 30 години през съответната календарна година, които могат да посетят гинеколога си за снемане на гинекологичен статус и вземане на материал за цитонамазка. От 30 до 45 години е следващата възрастова категория. Веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина, всяка година на жените над 30 години се прави мануално изследване на млечни жлези. Веднъж на 5 години на мъжете се назначава холестерол и триглицериди. От 46 до 65 години веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина..."


При хората над 65 години т. нар. пълна кръвна картина се прави ежегодно. Веднъж на 5 години се извършва изследване за холестерол и триглицериди.

Солна стая отвори врати във Враца. Снимка: Община ВрацаВ предаването говорим и за ползите от халотерапията, или терапията със сол. Тя помага за силен имунитет и профилактика срещу сезонните вирусни инфекции. Халотерапията влияе добре при астма, настинки, алергии, кожни заболявания и др., разказа Монка Караджова, собственик на солна стая във Враца:

"Целта на солната стая е профилактика, целта е да подсили имунитета. Това е превантивна мярка, това не е лечение. Сега, когато е разгарът на грипа, децата са с температура, чувстват се отпаднали, не е за солна стая. Трябва да е в началото, солната стая спомага, не лекува, спомага за по-лесно преодоляване на симптомите. Солната стая много помага на дихателната система. Сега предстои сезонът на цъфтящите растения, ще се обострят всички алергии, много е подходяща. Действа при акне, гъбички, кожен дерматит, на нервната система, при стрес и депресия. Хубаво е като профилактика на заболявания, свързани със замърсяването на околната среда. Тук пречистваме дихателната система..."

До 30 минути след престоя в солната стая не трябва да се приемат храна и напитки.
 
Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40