Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спират ли асансьорите без телефон в кабината?


Всеки асансьор трябва да е снабден с устройство за аварийна връзка с фирмата, ангажирана с неговата поддръжка. Това предвижда Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите, като целта е при авария техниците да бъдат повикани и възможно най-бързо да помогнат на хората в асансьора.


Във видинския жилищен комплекс "Бонония" все още се снабдяват с устройствата, макар че срокът е изтекъл преди година. Хората не бързат, защото не са убедени в нуждата от тях, показа проверка на Радио ВИДИН. 


"Събрани са парите, 250 лева ще ни струва. Не знам това изобщо за какво ни е, не са ни запознали... Имахме събрание наскоро. Ние не знам точно какви са изискванията, трябва да се плаща постоянно електричество. Мисля, че не е необходимо това устройство, защото са много пари и разходи. В случай на авария, имаме телефони, по два - един служебен и един личен... Имаме устройство, още от лятото. Досега не ни се е налагало да го ползваме... На асансьора е написан номерът на техника, устройство за връзка с него не знам дали има... Техникът каза да се свържем, но като няма пари... Само плащаме за поддръжка. Ако ни го спрат, какво да направим. Ние сме 5 апартамента от целия вход, всичко е избягало по чужбина..."Аварийната връзка е задължителна, асансьорите, които нямат такава, ще бъдат спирани, обясни техникът от Монтана Димитър Младенов:

"От Инспекцията направиха компромис до прегледа устройството да бъде сложено, защото годишният технически преглед на всеки асансьор е в различен месец. От Инспекцията вече държат много и вече трябва да бъдат сложени. Всичко вече зависи от собствениците на входа - които са събрали пари, са сложили, които не са, асансьорът им трябва да се спре. На нашата територия са сложени устройства на половината асансьори. На другите сме дали предизвестия и до годишния преглед ще бъдат спрени. Защото държат от Инспекцията и пишат актове на нас. Ако съм аз, ще пиша акт на домоуправителя, защото той е задължен да иска това. Да си следят наредбите и да го правят..."

Снимка: Радио ВИДИН

Димитър Младенов обясни, че разговорното устройство представлява джиесем модул, който при натискане на бутона набира директно техника. По думите му, при такъв сигнал техникът може най-много до 30 минути да бъде на мястото на аварията.


Асансьорите в общественообслужващи и административни сгради са под контрола на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Там, където при техническия преглед е установено, че няма монтирани такива устройства, асансьорите са спрени до монтирането на същите. Обществените сгради във Видин, които са подложени на годишен технически преглед, имат такива устройства, каза Мария Вълкова, главен директор на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор":


"За Видин всички асансьори, които са на наш надзор и са минали технически преглед, в обществено обслужващите и административни сгради имат такива устройства. Практиката показва, че това устройство е много полезно. Дори наскоро имаше ситуация в София, бяха изпуснати едни ключове и поддържащата фирма пристигна много по-бързо от 112. Така че, двустранната връзка при всички положения е много полезна и трябва да знаят хората, че понякога джиесемът може да  не сработи, затова се слага тази двустранна връзка с фирмата, каквото и да се случи..."


Мария Вълкова призова за повишена култура за използване на съоръженията и когато техническото състояние притеснява хората, своевременно да се обръщат към поддържащите фирми.  

Вижте още

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43