Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Петър Петров: "Законодателят е предвидил сериозни санкции за жестокост над животни"

Снимка: Радио ВИДИН
Служителите на видинската полиция, които се занимават и със случаи на насилие над животни вече имат автомобил, който е обозначен с надпис "зоополиция".

Още от 2015 година са определени в Областната дирекция на МВР- Видин конкретни полицейски служители, които да участват в групите по разследване и разкриване на престъпления, свързани с посегателства и прояви на жестокост спрямо животни. Тези служители, не се занимават само и единствено със случаите на посегателства спрямо животни.

Не всички видинчани знаят, че има зоополицаи и за какво могат да сигнализират на зоополицията:

"Чула съм, но не знам дали има във Видин. Мога да сигнализирам за животните, ако някой ги бие... Виждал съм кола... Да, видях снимка, че има зоополиция. Мога да сигнализирам за бездомните кучета, ако са нападнали някой човек... Разбрах от едно предаване, за Видин не знаех. Бих се обадила стига да има животно, което го малтретират или бездомно животно, което е наранено, или за домашно животно, което не се гледа добре от собственика... Не, не съм виждала... Не зная..."

"Зоополицаите от областна дирекция на МВР- Видин имат на разположение един автомобил- бял Опел астра. Автомобилът е разпознаваем, обозначен е с надпис "зоополиция". Ползва се от служителите при конкретна необходимост- реагиране на сигнали, разследване на престъпления срещу т. нар. гръбначни животни. През 2016 година са 10 случаите, свързани с причиняване на смърт на гръбначно животно, като по всичките са образувани досъдебни производства. През 2017 са намалели, досъдебните производства са 8, като от началото на тази година до момента нямаме регистрирани престъпления срещу животни. За съжаление, трябва да добавя, че много хора не смятат посегателствата срещу животни за противоправни деяния. А истината е, че законодателят е предвидил сериозни санкции за жестокост над животни", каза комисар Петър Петров, началник "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР- Видин.

Работи се не само по престъпления срещу животни, а и за нарушения, свързани с животни. Зоополицаите се занимават със случаите, които са престъпление, съгласно Наказателния кодекс- член 325, букви "а", "б" и "в". Служителите, работещи като зоополицаи в ОДМВР- Видин са 8, като те са с оперативни и разследващи функции. В дирекцията са двама и по двама във всяко едно от трите районни управления- Видин, Белоградчик и Кула.

"Служителите ежедневно изпълняват други служебни задължения. При наличие на евентуален сигнал за престъпно деяние спрямо животно съответно посещават случая с дежурна оперативна група или местопроизшествието, ако има такова. Жителите на региона също мисля, че е необходимо да знаят, че сигналите за насилие над животни могат да се подават на телефон 112, както и в най- близкото районно управление по местоживеене, в съответната община, НПО или на местния кмет или кметски наместник."


Снимка: Община МездраИ още в "Еко Свят"- собственици на домашни кучета, които нямат възможност да ги кастрират, ще могат да го направят напълно безплатно и ще бъдат освободени от таксата за притежание на домашен любимец, която е в размер на 10 лв. годишно. Това съобщи кметът на Мездра Генади Събков при представяне на отчет за изпълнение на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Мездра за втората половина на 2017 година.

"Ситуацията с безстопанствените кучета се променя динамично. През второто 6-месечие общинската администрация предприе редица спешни действия. Организирахме временен приемник в село Кален, за да намалим напрежението в град Мездра по отношение на рязко повишения брой на безстопанствените кучета", каза кметът Генади Събков.

60 кучета бяха изолирани в приемника. Половината намериха собственици, голям е и броят на кастрираните кучета. 29 безстопанствени кучета са кастрирани през второто полугодие на миналата година в община Мездра. През отчетния период е създаден електронен регистър за домашни и безстопанствени кучета. Регистрирани домашни кучета на територията на общината през периода са 17, от които в град Мездра- 8 и 9 са в селата. Според доклад от фондация "Четири лапи" изготвен през първото полугодие на 2017 година, наличните безстопанствени кучета на територията на общината са 185.

Общината е постигнала договорка с неправителствена организация за безплатна кастрация първо на бездомните кучета, след което и на домашните. По препоръка на специалистите, за да бъде манипулацията по- щадяща за животните, е необходимо да се проведе при по- топло време.

Снимка21-вият Европейски форум за екоиновации се проведе в рамките на два дни в столицата /на 5 и 6 февруари/. На него бе засегната темата за качеството на въздуха в България и Европа. Форумът бе организиран съвместно от Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите на България. Събитието беше открито от министъра на околната среда и водите Нено Димов и от ръководителя на Генерална дирекция по околна среда на Европейската комисия Даниел Кайеха Креспо.

България избра качеството на въздуха като свой приоритет по време на европредседателството. Акцент бе поставен върху битовото отопление с твърди горива в домакинствата, защото това е една от основните причини за замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

"Качеството на въздуха е качество на живот. Екоиновациите могат да доведат до по- пълноценно използване на ресурсите, до по- конкурентна и високотехнологична икономика, нови пазарни ниши, по- висока заетост", каза при откриването министърът на околната среда Нено Димов.

Качеството на въздуха е предизвикателство, пред което са изправени всички страни- членки на Европейския съюз. В този контекст Европейската комисия иска да създаде рамка за намирането на решения и прилагането им на практика. Във видео обръщение към участниците във форума еврокомисарят по околна среда Кармену Вела каза:

"Където и да живеете, почти е сигурно, че замърсяването на въздуха е проблем. Това не е проблем за България или Европа, това е глобален проблем. Всяка година в Европа умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. Трябва всички заедно да работим на всички нива, за да осигурим по-чист въздух на гражданите."

СнимкаПредседателят на Комисията по околната среда и водите към Народното събрание Ивелина Василева също говори за подобряването на качеството на въздуха:

"Близо 54% от населението у нас се отоплява на твърдо гориво. Годишно в страната новорегистрираните превозни средства са около 300 000, като 270 000 от тях са употребявани. Затова всички мерки ще имат своя положителен ефект върху качеството на въздуха."

В Европейски форум по екоиновации участва и българският евродепутат и председател на Комисията по регионално развитие Искра Михайлова, която от името на Европарламента подчерта сериозността на проблема и заяви, че заедно трябва да се търсят работещи решения:

"Всички очакваме в бъдещата финансова рамка на Европейския съюз за периода след 2020 година иновациите да заемат централно място."

Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха сред най- атрактивните екологични иновативни решения, представени на 21-вия Европейски форум по екоиновации в София, като част от календара на събитията в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40