Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят": какви са шансовете на Белчо, "Извънземните места на Земята" и фотоконкурс за минералните извори

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН

Ученици и учители от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин събраха 160 лева от благотворителен базар и дариха парите за лечение на блъснатото от лек автомобил бездомно куче Белчо.

Историята на четириногото трогна много хора. Над 2 хиляди и 500 души са споделили в социалните мрежи новината за благотворителния базар, над 8000 са потребителите, които са я прочели.

Белчо се появил във видинския комплекс "Химик" в средата на миналото лято, на врата имал следи от каишка, затова и хората от квартала предполагат, че е бил домашно, но нежелано куче. То става един от любимците на квартала. Преди десетина дни Пенка Николова го вижда как си влачи задните крачета. С нейна съседка го пренасят в колибката му и търсят помощ от ветеринари.

"Направихме и рентген. Той показа, че има разместен прешлен. Организирахме се няколко жени и решихме да му дадем шанс",
каза Пенка Николова.

Снимка: DOG HelpСофийска организация "DOG Help" поема кучето и го настанява във ветеринарната клиника "Добро Хрумване"- Изток. Следват нови изследвания и ядрено-магнитен резонанс.

"Направихме нужните тестове. Оказа се, че всичко е наред. Следващите няколко дни се опитахме да го стабилизираме. Той поддържаше висока температура, за съжаление нямаше никаква видима причина за това нещо, тъй като кръвните му изследвания бяха нормални. Нямаше данни за инфекция. Направихме ядрено-магнитен резонанс, защото искахме да видим какво е състоянието на гръбначния мозък. За съжаление, нещата са изключително тежки. Гръбначният мозък е прекъснат, като на мястото на прекъсването има разстояние между двата края на гръбначния мозък около сантиметър. Освен това на изследването се видя, че има увреждане и на съдовете и гръбначният мозък, за съжаление, не може да се изхранва добре. Което е изключително тежко състояние", обясни д-р Димитър Иванов от ветеринарната клиника.

Лекарите не очакват подобрение, ще поддържат кучето и с организацията, която е поела грижата за него ще решат какво ще предприемат.

СнимкаИзложбата "Географията- приключение и пътешествие" на известния географ- пътешественик проф. Румен Пенин е открита в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Фотосите са изключително атрактивни и са интересни за ученици и преподаватели по география. При откриването презентация на тема "Извънземните места на Земята" изнесе Димитър Желев, доктор по физическа география и университетски преподавател. По представянето работи около година и непрекъснато го разширява и дообогатява.

"За пръв път я представих на софийския фестивал на науката през 2017 година и оттогава имам възможността с различни деца от цялата страна да преживея отново това пътешествие по места, които смайват със своята красота, със своя нестандартен вид, с нетипичен вид. Места, които са на пръв поглед невъзможни като местообитания, като място за живот, но същевременно науката доказа през последните години, че животът е стигнал и до тях", каза д-р Димитър Желев.

Димитър Желев е преподавател в Софийския университет, един от авторите на издателство "Булвест 2000" в учебниците по география и съосновател на географския сайт Географ.БГ /www.geograf.bg/.

Проф. Румен Пенин, който също е университетски преподавател, не можа да присъства и да представи своята фотоизложба поради здравословен проблем. Досега експозицията е била поставяна в 30 града. Във Видин ще остане до 14 март в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".

Минералният извор във видинското село ГрадецБългарската асоциация по водите и Сдружение "Аз обичам водата" организират фотоконкурс на тема "Изворите на България". Посветен е на Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Конкурсът цели да представи фотографии с изворна вода, включително минералните извори и гейзери в страната, с изградените към тях чешми, фонтани, бани и други.

"В последния момент поради много запитвания включихме и темата за водопадите. Идеята е малко да посъбудим интереса към минералните води в България и минералните извори, защото те са много, а всъщност недокрай използвани и стопанисвани. Когато правим Седмицата на водата, която ще е от 22-ри до 28-и март, планираме да направим кръгла маса с представители на министерства, заинтересовани лица, хора от туризма, експерти и да се опитаме да изясним по какъв начин може да бъде задвижен въпросът около минералните води", каза Антоанета Салфидж от Сдружението "Аз обичам водата".

В страната ни има 225 находища на минерални извори. В Южна България са 148, като там преобладават естествените находища. В Северна България са 77, повечето добити чрез сондаж. Лечебните свойства на българските минерални води са познати от дълбока древност до наши дни, като край тях са изграждани балнеолечебни и обществени бани.

До 16 февруари може да снимате минерални извори и да изпратите снимките за участие във фотоконкурса.

Петдесетте най- впечатляващи снимки в състезанието ще станат част от фотоизложба "Изворите в България", която ще бъде представена от 22-ри до 27-и март в София. Десет от тези 50 фотографии ще бъдат избрани при онлайн гласуване. Останалите 40 се посочват от експертно жури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40