Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо "Северозападът отказва да умре"

Видин, протест 17.02.2018
Снимка: Радио Видин



В минутите на редактора днес говорихме за протестите в Северозапада и за нуждата от изграждането на скоростен път до София. Тежък трафик и катастрофи, това са последствията след построяването и пускането в експлоатация на Дунав мост-2. Четвърти пореден път този уикенд "Северозападът отказа да умре". Това беше лозунгът, под който протестиращи във Видин за пореден път се събраха и блокираха подстъпите към Дунав мост -2. Исканията бяха конкретни ангажименти на правителството и жива среща с упълномощен представител, който да се срещне на място с недоволните хора:

Протестиращи имаше на път Е 79 при Монтана и край село Бързия. В протеста се включиха жители освен от околните села, така също на Берковица и Вършец.

Потърсихме видинската полиция по повод публикации в социалната мрежа за оказан натиск на участвалите в шествието граждани:"... Във Видин плашат народа с разпореждания, патрулки и актове....". На една от пресконференциите на протеста пък пред медиите разказаха: "Протестиращи във Видинско и Монтанско се оплакват, че им се оказва натиск. Като конкретни примери посочват, че колите им са снимани или че са им съставени актове за несъществуващи провинения. Това не е начинът да ни спрат, каза Илиана Илиева. Росица Кирова пък допълни, че "На първия протест съставяха дори и по два акта за едно и също нарушение."
 
От МВР Видин отговориха, че: "Видинската полиция е предприела нужните мерки за опазване реда и спокойствието на гражданите. При охрана на всички масови мероприятия, независимо дали са организирани по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите или спортни и културно-масови събития, органите на МВР предприемат действия от своята компетентност- предимно превантивни, при необходимост и административно-наказателни действия, съобразно своите законови правомощия, с цел осигуряване на обществения ред, недопускането на нарушения и осигуряване на безопасността на движението". Това е отговорът на Петър Петров, началник на отдел "Охранителна полиция" при МВР-Видин.

До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между  Видин и Ботевград. В това увериха за пореден път от Агенция "Пътна инфраструктура". Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. През март Агенция "Пътна инфраструктура"  ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра - Ботевград  с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които за пореден път блокираха отсечки от път Е-79.

"Уверенията са чудесно нещо, но ние искаме истинска среща, в която да ни уверят, че този път обещанията са истински", категорични са организаторите. Няма да спрем и всяка събота ще протестираме до решение на проблема- това го чухме многократно. Ето, че се задава и нов протест. С искане за тунел под прохода Петрохан ще се проведе протест в София. "На 24.02.18 год. на входа на града към магистрала "Хемус". Никой няма право да пренебрегва, унижава, дискриминира, клевети и обижда гражданите на 3 от 5-те административни области в Северозападна България - Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, които търпяха достатъчно и имат категоричнo желание да продължат да съществуват!"
, каза за Радио Видин инициаторът Светлин Балкански.

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40