Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил: Да се укрепваме в православната вяра и да я пазим

Снимка: Радио ВИДИН


Видинска епархия има нов духовен водач - Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил. Той беше избран от Светия Синод на Българската православна църква на 4 февруари и няколко дни по-късно официално беше посрещнат и въдворен на митрополитския престол във Видин. Какъв беше пътят към Видин попитахме митрополит Даниил в първото интервю, което той даде за слушателите на Радио ВИДИН:

"Непосредствено преди идването ми тук бях викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия - Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. От 2010 година беше решението на Светия Синод, фактическото ми отиване бе 2011 година. Преди това служих в Неврокопска епархия, 1998 година постъпих като послушник в Хаджидимовския манастир, на послушание в Роженския манастир бях изпратен... 2008 година Дядо Натанаил ме предложи, Светият Синод прие и ме ръкоположи за негов викарен епископ. От 2008 до 2011 година изпълнявах тази длъжност. Служението ми в Светата православна църква накратко е това. Иначе съм родом от град Смолян, обичам много своя роден край. Това е една предпоставка и вярвам, че ще спомогне и за любовта ми към Видинския край, защото от сега нататък това е моят дом."


Митрополит Даниил сподели първите си впечатления от Видинска епархия и от хората тук:

"Впечатленията ми са много добри. При посрещането ми още в първото село, при влизането ми в епархията при голяма тържественост, имаше много хора. Също така при посрещането в Монтана и Видин... Впечатленията ми са много добри, хората имат желание и очаквания от своя духовен пастир. Това беше изразено многократно и в поздравителните адреси от хора от областта от Видин и Монтана, общински кметове. От тези поздравления ясно се вижда, че хората осъзнават и имат конкретни изисквания към своя духовен пастир. Това ще рече, че има тази връзка, има ги очакванията и това е едно предизвикателство за мен, да съумея да отговоря на тези очаквания."


Още в първите дни от своето управление митрополит Даниил е научил, че свещениците на места не достигат. Проблем е и осигуряването на възнагражденията им.

"Една духовна околия, като Кулска духовна, се обслужва от няколко свещеници. Видях, че има свещеници, които завеждат повече от 10-ина енории. Това говори за кадрова криза, няма хора, няма свещенослужители. Другото, което е сериозен проблем, много от свещенослужителите са на собствена издръжка. Тоест, това е една голяма трудност, работено е в това отношение възнагражденията на свещениците да се изплащат от Светата митрополия с осигуровки, с всичко необходимо. В това отношение ще се работи. Посетих Клисурския манастир, впечатленията ми са много добри, имат добро сестринство. Виждат се конкретни неща, които са постигнати там, това е обнадеждаващо. Ще се постараем да се намерят начини, да се осигури издръжката на свещенството, за да може да се осигури една нормална тяхна работа. Също така има 14 проекта за възобновяване, ремонтни дейности в различни храмове и манастири в епархията. Вижда се, че е работено, имало е и има грижата за поддръжката и благоустройството на храмовете. Така че, състоянието е такова, че трудности има, но в същото време се работи по тези трудности и ще продължи да се работи. Надявам се да има добър резултат."

Действия в тази посока са обсъдени на първия Епархийски съвет, проведен под ръководството на митрополит Даниил. Определена е и комисия, която да осъществява контрол на извършваните строителните работи по проектите, които ще се реализират с помощта на Държавен фонд "Земеделие".

Работата с младите хора е друга задача пред новия видински владика. Според него ролята на неделните училища е много голяма, затова предстои да бъдат намерени подходящи учители. Ще се търси подходяща форма за организиране на неделни училища и за възрастни, защото има такава потребност, смята митрополит Даниил. А в посланието си към хората от епархията той каза:

"Днес много хора се определят като невярващи, като атеисти - хора, които нямат отношение към тези духовни въпроси. Но в същото време вижте каква обърканост има сред хората, каква духовна криза все повече и повече напредва. Може да живеем в общество, което има голям технически напредък, големи научни достижения, но в областта на духовността, на вярата ние имаме голямо отстъпление от онова, което е било... Нека не се поколебаваме в нашата вяра, нека да застанем на корените, на които са били нашите предци. И тогава може да имаме трудности, но с Божията помощ тези трудности ще се преодолеят. Затова моят призив към всички слушатели е нека се укрепваме в нашата света православна вяра, това е началото на нашето лично възраждане, нашият личен духовен напредък. А има ли го духовният напредък, човек има ли мир в сърцето си, в мир ли е със своя ближен, той живее в Рая. И в същото време човек може да притежава, както се казва, целия свят, но той, ако няма вътрешен мир, ако няма мир със своя ближен, този човек какво го ползва цялото това имущество, той живее в едно страдание. Затова нека се укрепваме в нашата света православна вяра, която ни е предадена от Отците, която виждаме, че е истинска, реална, душеспасителна, и да я пазим."

Повече може да учете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40