Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черната страница, наречена "Народен съд"

| обновено на 22.02.18 в 16:52
Снимка: Държавен архив

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили грешен избор.


"За трети път в своята кратка история след Освобождението България беше изправена на прага на една страшна катастрофа. Днес няма съмнение, че ако българският народ не беше намерил достатъчно сили в себе си, за да смъкне фашистката власт и да създаде на 9 септември свое правителство - това на Отечествения фронт - нашата страна можеше да загуби своята независимост" - думи от обвинителния акт, произнесен от Стефан Манов, член на Първи състав на Народния съд в София.


Каква точно е същността на Народния съд? Дали е орган за разправа с опозицията на властта, или е необходимост на времето? Защо понятието "Народен съд" още предизвиква разнопосочност на мненията в нашето общество? Отговори потърсихме днес в "Посоките на делника", а наши събеседници бяха проф. д-р Евгения Калинова - специалист по нова българска история и преподавател в Софийския университет, Надежда Гъжева - областен координатор на Отечествения съюз във Видин, Надежда Любенова - автор на над 20 книги, посветени на насилието в първите месеци след 9 септември 1944 г., д-р Михаил Кръстев, който има интерес към историята и проф. Вили Лилков, политик и бивш народен представител. 


"Народният съд не е уникално българско явление. Той съществува в почти всички европейски страни в края на войната и непосредствено след нея. Неговата същност е съдебно наказване на военните престъпници - понятие, което е доста широко и не толкова ясно по онова време", уточни проф. д-р Евгения Калинова, пояснявайки че Народният съд е политически прийом, характерен за бурните следвоенни времена.


Снимка: Държавен архивМожеше ли обаче България да избегне т.нар. "Народен съд", определян често като "прищявка на комунистите"?


"В следвоенна Европа се наблюдава форма на съдебно осъждане на онези, които са на страната на Нацистка Германия. Нямало е начин да бъде избегнат Народен съд", продължи проф. д-р Евгения Калинова и даде аргументи за това становище:


"Тримата големи - Чърчил, Рузвелт и Сталин - още от края на 1943 година започват да обсъждат въпроса, как да бъдат наказани и осъдени военните и политическите престъпници, свързани с Германия. Тези обсъждания продължават 1944 година и 1945 година. Чърчил е много настоятелен да бъдат осъдени отговорните за присъединяване към Тристранния пакт. На Кримската конференция Чърчил и Рузвелт се съгласяват, че тези наказания трябва да са посредством политически съдилища. Тримата победители имат такава нагласа, което значи, че няма как да бъде избегнато каквото и да е наказание. Първото изискване България да осъди военнопрестъпниците си се съдържа в англо-американския вариант на текста на примирие. Българските политици знаят какво трябва да извършат, защото се изисква от тях. Текстът е заложен и в окончателното примирие, в което се включва и Съветският съюз".


Как българските политици приемат наближаващия Народен съд, който изглежда е бил задължителен? Какви са настроенията в навечерието на взимането на такова сериозно решение? 


"Още лятото на 1944 година Отечественият фронт подписва манифест, в който се заявява, че трябва да има наказани за вкарването на България във войната на страната на Германия. Само малка част от подписалите са комунисти. Личат имената на Никола Петков, Григор Чешмеджиев, проф. Петко Стоянов, проф. Венелин Ганев, който е конституционалист - т.е. е наясно, че текстът е в противоречие с Търновската конституция. Програмата на ОФ от 17 септември съдържа текст, който казва, че ще има народен съд над милионите за издевателствата над борците за народна свобода и мирното население. В тази програма отново виждаме същите подписи - на Григор Чешмеджиев, Иван Пастухов, д-р Никола Сакаров, Димо Казасов, Кръстю Пастухов, Янко Сакъзов, Коста Лулчев, Константин Бозвелиев – социалдемократи, Стоян Омарчевски и Димитър Драгиев – земеделци. Има обществена нагласа за юридически акт на съдене на виновниците за присъединяване към Пакта. Обществените настроения са за такова наказание, защото България отново е победена страна, което няма как да се подмине. Има и натиск отвън, защото такива са условията на победителите."


Какво тогава е неприемливото в Народния съд, кой е онзи момент, който прави дискусията и днес толкова деликатна за нашето общество?


"В произнасянето на съдебните присъди има пряка намеса на комунистическата партия. С нея са съгласувани присъдите. В посока рязко завишаване на смъртните присъди отсъждат Първи и Втори политически състав на Народния съд. Част от присъдите затова изглеждат като политическа разправа. 67 депутати са осъдени на смърт, защото са изказвали мнения. Броят на присъдите е голям. Няма никакво съмнение, че има акт на отмъщение. От друга страна, има справедливи присъди. Седмият състав осъжда хората, които са преследвали евреите", допълни проф. Евгения Калинова.


Снимка: Държавен архивНапомняме, че българският Народен съд се състои от тринайсет състава. Най-проучвани от историята са първи и втори. Първи състав съди бившите министри, регенти и царски съветници, а втори - депутатите от XXV Обикновено народно събрание.


Областният координатор на Отечествения съюз във Видин Надежда Гъжева също взе позиция в дискусията за Народния съд:

"Великите сили оценяват антифашистката борба в България, затова са благосклонни към нас. Народният съд е необходим тогава, за да се утвърди държавата като демократична държава. И във вътрешнополитически план говорим за задължително действие, което да въведе ред, законност и спокойствие. Факт е, че предстоящото организиране на Народен съд е подкрепено от цялото общество. Изправените пред Народния съд са получили обективни наказания. Те са съдени от професионалисти, които са действали до онзи момент, т.е. не са поели длъжността от комунистическата власт. Фактор - това е думата, която описва Народния съд. Това е едно условие, което позволява на България да бъде приета от победителите в Европа", аргументира се Надежда Гъжева.

Д-р Михаил Кръстев не може да оправдае случилото се с международната обстановка, като изтъква политически интереси, идващи от по-силните на деня:

"В страните от оста Рим-Берлин-Токио общо има по-малко наказани, отколкото в България. Виновниците за този т.нар. "Народен съд" не поеха отговорност за тези свои действия. Извършител на този геноцид по заповед от Москва е работническата партия, която впоследствие е позната като комунистическа. Обвиненията са нелепи. Димитър Пешев е обявен за антисемит. Когато Червената армия окупира България, тя води бъдещите управници. Тези управници са функционери и отрочета на Коминтерна, защото след септемврийския метеж се пренасят в Москва. Целта на този съд е да пречупи възможна съпротива срещу съветизацията, а в такъв случай се набелязва интелигенцията."

Видинчанинът проф. Вили Лилков е съавтор, заедно с разследващия журналист Христо Христов, на книгата "Бивши хора", посветена на жертвите на Народния съд.

"След 9 септември са извършени между 27 000 и 30 000 убийства без съд и присъда. Българският елит е преследван, а впоследствие и ликвидиран. Извършва се жестока комунистическа вакханалия. Абсолютен правен абсурд. Първо хора са преследвани, след това убити, а накрая съдени. Геноцид, който се извършва върху българския елит. Няма просто тринайсет състава на Народния съд, защото има и съдилища във всеки град. Този комунистически терор се чувства и днес, за съжаление. Ликвидиран е и стопанският елит след национализацията. Посегнато е и на българския възрожденски елит. Ние учим изкривена и лъжлива история, а това е геноцид. Истината в българската история трябва да се знае, не да се прикрива. Всички истини имат място в учебниците по история", отказва да оправдае Народния съд проф. Лилков. 

Каква е оценката на историята за проведения в България Народен съд, попитахме проф. д-р Евгения Калинова:

"Многопластово и сложно явление, част от общия процес, осъждащ нацизма в края на Втората световна война. В него се преплитат много неща: справедливи присъди, политическо преследване и акт на отмъщение. Народният съд не може и не бива да бъде разглеждан само от една страна. Историята като наука няма за цел да възхвалява, нито да осъжда. Сама по себе си тя трябва да обясни. Народният съд трябва да бъде разглеждан и в международен план, а също и във вътрешнополитически. Чрез Народния съд нашите политици се налагат да сложат край на репресиите, вкарвайки ги в законово русло. Българската история трябва да се разглежда в нейната пълнота, а ние историците да си свършим работата."

Снимка: Държавен архивОбразуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигат и подписват в периода 1943 – 1946 г. и е изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали. Народният съд не е нелегитимен. Правораздавателната дейност на Народния съд в България получава изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон. Член 5 от Парижкия мирен договор задължава България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.

Създаването на Народния съд в България е потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната. В българското законодателство Народният съд действа на базата на "Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея" и е приет от Министерския съвет с Постановление № 6 от 30.09.1944 г. на основание чл. 47 от Търновската конституция. Одобрен е от регентите Венелин Ганев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов с Указ № 22 от 04.10.1944 г. (Търновска конституция, чл. 25) и е в сила от 06.10.1944 г. Одобрен е и от Народното събрание с решение от 27.12.1945 г.

Съюзната контролна комисия, в която влизат представители на четирите Велики сили – СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София следи и наблюдава създаването на Народния съд, организирането и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди са одобрени от тази комисия. 


Събитието, наречено Народен съд е в противоречие с Търновската конституция. Нощта на първи срещу втори февруари 1945 година винаги ще се помни, защото тя не е просто "кървав четвъртък". Това е моментът, който заличава българската интелигенция. Затова сме длъжни да си спомним последните думи на политика Тодор Кожухаров, точно миг преди да напусне този свят: 


"Не плачете за нас, плачете за България." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00