Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици се обявиха срещу тормоза в училище

Снимка: Венцислав Величков

Последната сряда на февруари е известна като Световен ден за борба с тормоза в училище, както и като Ден на розовата фланелка. Участниците в инициативата носят розов цвят, за да символизират своята позиция. Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

Ученици и учители от видинското училище “Иван Вазов” за поредна година се включват в инициативата. Диляна Данчова, Цанислав Петров и Десислава Йорданова от ученическия съвет облякоха днес бели тениски, а на тях с розов цвят пишеше "Не на тормоза в училище":

"Всяка година в нашето училище се отбелязва денят "Не на тормоза" и се правят различни инициативи. Ходим в първи клас и им разказваме как е започнал да се провежда този ден и защо не трябва да се тормозят околните, защо трябва да бъдем толерантни. Играем и различни игри по тази тема... Събираме се и децата казвам по една добра дума за другия... Тази година призовахме първокласниците да се включат в нашата инициатива "Да поговорим с мъжете", като попитат баща, дядо, да се посъветват нещо... какво да сторят, ако ги тормозят... Съветваме всички да не използват тормоза, а повече добри думи... Като имат проблеми, да споделят с родител, учител, психолог, педагогически съветник... Да не тормозят децата, защото всеки е отделна личност, всеки има стил, собствено мислене..."

Голяма част от първокласниците бяха облечени в розово, а всички имаха закачени розови ленти срещу тормоза в училище. Фактът, че са толкова малки явно не е пречка да разберат какъв ден е днес, защото всеки един от тях имаше какво да каже, а някои даже дадоха и съвети:

"Облечена съм в розово, защото казвам "Не на дразненето".... С розова риза съм по случай деня на не дразненето... Съгласен съм за деня против побоя... Днес отбелязваме деня на "Не на насилването". Бих казала на всички да не използват насилие, защото всеки е добър в себе си... Да спрат и да станат добри... В розово съм, защото не искам тук да има насилие. Бих казала на всички да са добри и да са приятели..."


Безспорно начинът за справяне с тормоза и агресията в училище е общуването между учениците и навременното уведомяване за съществуващ такъв проблем. Това потвърди и педагогическият съветник в ОУ "Иван Вазов" Кирил Георгиев:

"Моят съвет към всички е да общуват повече. Според мен децата не умеят да общуват, затова се стига до тези изблици на агресия, на насилие. Бих призовал повече да общуват, да казват по-хубави и по-добри думи, може би тогава тормозът в училище ще е по-малък..."


Когато някой е подложен на насилие и унижение не трябва да затваряме очите си. Това е един от честите съвети в този ден. Ние, от Радио ВИДИН, часове преди нашия 9-ти рожден ден отправяме апел към всички и казваме "не на агресията, където и да било, към когото и да е... с добра дума всичко може да се оправи и реши".

Повече за днешните инициативи в ОУ "Иван Вазов" във Видин чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40