Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ощетен ли е Северозападът откъм доходи

Снимка: Радио ВИДИН

72% от българите получават заплати под жизнения минимум, обявиха експертите на КНСБ. За едно четиричленно семейство месечно са необходими 2325 лева- за покриване на разходите за храна, режийни, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. За да живее нормално, един човек от семейството трябва да разполага с 581 лева. Под линията на бедността, която в момента е 314 лева, са 1 милион 955 хиляди души или 27% от домакинствата. 45% получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка, т.е. 72% от населението получава доходи под жизнения минимум.

Според данните на националната статистика средната заплата в София за последното тримесечие на 2017 година е 1476 лева.  Средната заплата за същия период в област Видин е 693 лева- почти два пъти по-ниска, за област Враца е 1024 лева и за област Монтана- 806 лева.

В пограничната община Брегово безработицата за януари е 27.70%. Регистрираните безработни са 429 човека. Официално населението на община Брегово е 4 808 човека, в общинския център живеят 2 291 души. Хората казват, че този край е най- ощетен откъм заплати:

"Тук заплатите са минимални, няма по- високи заплати. На ръба се справяме. Лишаваме се от доста неща, за почивки е абсурд да се мисли. Добре, че сме здрави... Повечето са на минимални заплати, токът се вдига, водата се вдига, всичко се вдига..."

СнимкаСобственичката на един от хранителните магазини в Брегово каза пред Анжела Каменова, че хората пазаруват на вересия, а доходът й е според оборота:

"Мъжът ми е безработен, синът ми и той. Имам пенсионери, които вземат пенсията, дойдат да си разплатат вересиите и започват на следващия ден отново."

Жената работи от сутрин до вечер. Каквото изкара, отива за сметките вкъщи и разходи за магазина. Казва, че мнозина от жителите разчитат на парите, които техни близки изпращат от чужбина.

Крива бара е село с около 1000 души население в община Брусарци, област Монтана. Ани Цекова разговаря с Изабела Христова от селото:

"Тук по мои наблюдения има пенсионери с по 150 лева. Като основно трябва да си закупят лекарства, след това да мислят за храната, която могат да си набавят и успяват по някакъв начин. Идея си нямам как. Хората, които се занимават със земеделие или имат странични доходи, имат някакви над тези или около 500 и няколко лева на човек. Като проценти това да са 10% от това население."

Според статистическите данни 3766 са жителите на община Ружинци. Безработицата е висока, работа няма. 740 социално слаби лица получават подпомагане по програма "Топъл обяд".

"Нищо не плащаме. Това е много добре. Колко сме бедни, душице...", каза пенсионерка от село Дреновец в общината.

СнимкаХората са доволни и от програмите за временна заетост:

"Това е добро, за младите да не ходат да правят пакости, а да изкарат некой лев. Спасението е да има работа, никой не идва тука, фирми не отварят... Нямаме доходи отникъде, а са ни нужни пари. Млади хора сме, искаме работа. Няма с какво да се прехранваме..."

153 души са наети по програма "Работа", други 100 младежи работят по младежка програма за заетост.  До началото на 2017 година безработицата в община Ружинци е била 72%. Сега, с мерките за временна заетост, е 48%.

На едно четиричленно семейство с две деца са му необходими около 1500-2000 лева на месец, смята Валентина Вълчева от Видин.

"Най- големият разход е за битовите сметки. За храна не са по- малко, но зависи от режима на хранене, зависи от хранителните продукти, които се купуват. Има семейства, които дават много повече пари за храна, но си позволяват по- качествени продукти, други се задоволяват с възможно по- евтините варианти. Пенсионерите няма какво да ги коментираме, те са на оцеляване. Едва ли има пенсионер, който не дава поне 100 и няколко лева за лекарства месечно, минимум"
, каза Валентина Вълчева.

Семейството може да спестява, защото съпругът на Валентина Вълчева е международен шофьор и получава по- висока заплата:

Снимка"Ако се налагаше и двамата да работим на някакви средни заплати, просто нямаше дори да успяваме да оцеляваме, както се казва, камо ли да заделим нещо странично."

Експертите от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ изчисляват, че за едно четиричленно семейство в София са нужни малко над 3000 лева месечно. За всеки от двамата работещи в семейство средната работна заплата не трябва да бъде по- ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.

Тихомир Асенов е видинчанин, който работи и живее в столицата. Семейството му е тричленно. Казва, че за нормален живот на едно тричленно семейство в София са необходими около 1700 лева.

"Най- големите разходи са за храна, след това са режийните и накрая отиват за дрехи. Моето семейство може да спестява. За последната година нямаме увеличение на доходите", заяви Тихомир Асенов.

Снимка"70% от българите нямат никакви спестявания в банка. От останалите 30% 2/3 имат средно около 150 лева на влог. Това, че забогатява българската нация е вярно, но за високодоходните групи. Което, според мен, води след себе си една неустойчивост и усещането за несправедливост продължава да тласка българите да емигрират. Решението трябва бъде увеличение на заплатите, съобразно това, което произвеждаме", обясни Пламен Димитров- президент на КНСБ.

Доходите и работните заплати в България остават най- ниските, сравнени с останалите страни- членки на Европейския съюз.

Слушател от село Дондуково в община Брусарци ни написа: "Не е вярно, че в Северозапада се живее трудно. Напротив, живее се много мизерно. При положение, че ток, горивата, газта, храните, лекарствата, данъците и таксите, и всички отчисления от заплатите са като в останалите региони на страната, а може би и малко по- скъпи, доходите са с пъти по- малки, не може да се говори за нормален живот. Ако това не е политика за стръкване на този регион, здраве му кажи."

Слушателка от село Селановци в община Оряхово се обади да каже, че тричленното й семейство живее с малко над 400 лева месечно. И попита: "Живот ли е това или съществуване?"

На страницата ни във фейсбук потребител от Лом, който пожела да остане анонимен, написа: "В Лом има 3 големи машиностроителни предприятия и производителността им ежегодно се качва. Но съглашателството между собствениците им е очевадно. Заплатите в тях са 600-700лв. Аналогични предприятия в другата България плащат двойно!"

Друга слушателка се обади, за да упрекне днешните млади, че не искат да работят за заплата от 500 лева:

"Аз съм от онова време, много стара. И съм живела с две деца, и ние двама, и всичките, и съм ги издържала със 100 лева. Вие приказвате сега за хиляди, просто ме учудвате. Тия- младите пият кафета, пушат, чакат много пари и не щат да работят."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59