Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Автор от Белоградчик посвети стихове на почетния професор на НАСА Виден Табаков

Проф. Виден Табаков
Снимка: Архив

Поетът и кинодраматург Валентин Качев написа стихотворение в памет на американския учен и конструктор от видинското село Стакевци- проф. Виден Табаков (1919-2015). Авторът, който е от Белоградчик, написва редовете още в деня, когато гледа новия филм за именития учен- "Българинът, който докосна Луната" по БНТ. Той създава стихотворението за 55 минути.

"Да се докоснеш до такова светило е чест и гордост. Имам договорка с македонците в Скопие, в културния център. Може би до края на месеца там ще има представяне на стихотворението", каза авторът, който е и член на Съюза на писателите на Русия. 


Представяме ви стихотворението на Валентин Качев:


В ПАМЕТ НА ПОЧЕТНИЯ ПРОФЕСОР НА НАСА
ВИДЕН ТАБАКОВ
ОТ БЕЛОГРАДЧИШКОТО СЕЛО СТАКЕВЦИ


ЕДНО МОМЧЕ, РОДЕНО В БАЛКАНА,
Напуска родния си край.
Тръгва по Европа без да страда.
От Прага и започва земния му рай.

Войната среща на студентската скамейка.
Успява там да стане инженер.
В Берлин го чака новата надежда.
И става доктор за космическия ден.

В Аржентина той прави самолети.
Фон Браун ще го вземе в своя щаб,
Че трябват на Америка ракети,
Да се качи човек при лунния ни брат.

Армстронг първи стъпил на Луната.
И се връща в земния ни свят.
Това момче в космическия център чака,
Да прегърне земния юнак.

Той е пратил в космоса приятел.
За ракетата измислил огнения щит.
Нали човекът не е просто откривател?
Земята го очаква след звездния му миг.

Момчето е професор в Синсинати.
И Армостронг става негов ученик.
Космическия подвиг е повратен
И той подготвя новия елит.

След толкоз време от откриха за скалите.
И този Виден стана там герой!
Легендите ще шепнат на звездите,
Че тук роди се и остава свой!

Валентин КАЧЕВ

Проф. д-р Виден Табаков е роден 1919 г. в с. Стакевци, Белоградчишко. Завършва Видинската гимназия, машинно инженерство в Чехословакия, самолетостроене в Германия. Защитава докторат в Берлинския университет. Работи първоначално в Аржентина и над 45 години в САЩ. Като професор в Университета в Синсинати участва в подготовката на американския полет до Луната. Работи и по редица други проекти на НАСА. Създава нови материали, устойчиви на корозия и високи температури. Специално за американския проект за кацане на Луната проф. Табаков работи успешно върху намирането на материал, който да не се топи, за обшивка на вътрешните стени на кулите за излитане на ракетите. Неколкократно посещава България през последните години, включително и по повод на съвместен проект между български и американски учени. Последният филм за проф. Виден Табаков бе излъчен на 28 февруари. 


Повече чуйте в звуковия файл.


Вижте още

В „Музикална зона“: „И Бог създаде жената“ - Бриджит Бардо, точно преди 86 години

Тя е една от най-известните и талантливи актриси на всички времена. Нейното име се свързва не само с красивите й филми и актьорска дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. Едва ли има някой, който да не знае за нейния талант като актриса и да не е гледал поне един филм с нейно участие. Но като певица малцина я познават...

публикувано на 28.09.20 в 09:42

Еко фондация популяризира връзката човек-природа

Фондация "Екоцентрик" обяви конкурс за малки проекти  за създаване на образователни градинки, насочен към  НПО, читалища и образователни институции.  "Целта на образователната екоцентрична градинка е да представи нагледно хармоничната връзка между човека и природата. Да ни накара да се замислим върху ежедневния си начин на живот,..

публикувано на 24.09.20 в 15:29

В "Музикална зона": София Лорен- Живот като на кино

На 20 септември тя навърши 86! Има зад гърба си повече от 100 брилянтно изиграни роли и кариера, простираща се в рамките на близо шест десетилетия. Тя е легенда, призната за най-красивата италианка в света на киното, a запазеното ѝ амплоа е на типична италианка в романтични комедии, и по-рядко трагедии.  Освен като актриса, София се изявява и на..

публикувано на 21.09.20 в 09:44

Извозват опасни препарати от чипровското село Бели Мел

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери склад със стари излезли от употреба препарати за растителна защита, намиращи се в землището на село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана. По предварителни данни от него се очаква да бъдат извадени и извозени за обезвреждане около 1,8 тона стари препарати за растителна защита...

публикувано на 17.09.20 в 15:28

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Днес тя щеше да навърши 37 години. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27..

обновено на 14.09.20 в 09:48

Сметище в Кула става пасище

В Кула започна рекултивация на старото сметище.   Идеята е да бъде възстановен терена в съответствие с екологичните условия и ландшафта в района. Продължителността на проекта е 15 месеца, а стойността - 1 223 816 лева.  Старото сметище се намира на километър и половина от града, площта му е малко над 18 декара. До 1 септември 2015 година..

публикувано на 10.09.20 в 17:01

В „Музикална зона“ слушаме „Български кавъри на чужди хитове“- 2 част

Продължаваме темата от миналия понеделник - български песни, създадени по образец на чужди . Не може да се отрече заслугата и на българските музиканти за популяризирането на западната музика- има чудесни попадения. Поп кавърите в нашата естрадна музика играят положителна роля по отношение на нейното обогатяването и „отварянето” й..

обновено на 07.09.20 в 10:57