Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юри Крумов: "Като нашия фолклор няма никъде по света"

2
Снимка: Радио Видин


Днес в нашия  многоцветен "Калейдоскоп" ви представяме народния певец Юри Крумов от град Враца.  Самият той се определя  с една дума - "Артист".

Наистина неговият съзнателен, житейски и творчески път е свързан с изкуството. В пълния смисъл на думата той  се вписва в артистичния свят, който го омагьосва за цял живот и го прави истински щастлив и удовлетворен човек.

Юри Крумов е роден на 12 април 1965 година в град Враца. Именно рождената му дата е причина да бъде кръстен  на съветския космонавт Юрий Гагарин, който на 12 април 1961 г. прави пълна обиколка на Земята.

Основното си образование получава в град Враца. От дете се занимава с народни танци и това определя и ученето му в Хореографското училище в София. Следва работа като танцьор  в Ансамбъла на Строителните войски. Естественото продължение на професионалната му кариера е работата му в Ансамбъл "Пирин", където активно и неуморно работи 27 години.

В момента живее в родния си град Враца и продължава да се занимава професионално като народен певец.  Издал е три албума "Фросино, моме", "Сватба Македонска" и "Ех, любов, любов". Работи като преподавател по  народни танци в детските ансамбли  към читалищата  в село Мраморен и село Три кладенци, води певчески състав в село Баница.

Семеен,има син и дъщеря.

"По време на едно от турнетата ми се роди и първата ми дъщеря Ива. Бях тогава в Стара Загора на концерт. Тогава от Стара Загора хващам влака и сутринта бях тука да мога да си изпиша детенцето от болницата. Съпругата ми не очакваше, че ще дойда, защото знае как са ни ангажиментите. Тогава се почерпихме с колегите. Ние бяхме много сплотен колектив. Всички тогава се оженихме по едно и също време. През месец се раждаха бебета. И Кирил Стефанов се беше хванал за главата.", спомня си Юри Крумов.

С Ансамбъл "Пирин" обикаля много страни в Америка, Европа, Азия. Бил е и в Япония. И навсякъде публиката ги  посреща  с много овации и емоция.

"В Япония ми направи впечатление. Първият половин час и плахи аплодисменти и тишина. Ние си мислим, че не ни харесват. Но хората са научени, че по време на спектакъл не се ръкопляска. Да видиш какво става на края на спектакъла. Сигурно сме имали по 8 биса. Затвори се завесата, пак се отвори. Не излизаха японците от залата по половин час. И разбрахме, че реакцията на японците е по-скоро стъписване. А пък те са толкова сърдечни хора."

След дългогодишна работа стига до извода, че българският фолклор е уникален и няма сравнение с него. „Бил съм навсякъде по света, виждал съм всякакъв вид фолклор, но като нашия толкова многообразен с толкова много ритми и неравноделни тактове  просто няма никъде. Българският фолклор е уникален.  И разбира се, емоцията при нас е водещото нещо. Гласовете на певиците ни са уникални.“

За пенсионирането си споделя : "Наистина аз съчувствам на моите колеги, които слязоха от сцената и не се качиха. Докато аз не съм слязъл от сцената  и до ден днешен продължавам да съм на сцената. Защото продължавам с пеенето, с моите участия. Аз не усетих тази раздяла. А съм слушал от тях, че е много болезнено. Започнах да пея, още в Ансамбъл "Пирин". Нещата при мен се случват по-бавно, но винаги се нареждат така, както аз съм искал."

През 2014 издава третия си албум "Ех, любов, любов". Първата песен дава името на албума, песен, която е издирена от него. Целият албум е пропит с любовта към родината, майката, любимата. Създава песен за родния си град Враца.

"Мисля, че този Балкан над Враца е не по-малко юнашки от Пирина.", споделя народният певец.

Творческата и педагогическата дейности го удовлетворяват и вдъхновяват.

"Животът на артиста е хубав, когато получиш удовлетворението на публиката. Значи си си свършил добре работата и това те удовлетворява."

Целият запис може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40