Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хранилки за птици радват видинчани

Снимка: Радио ВИДИН

Хранилки за птици, изработени от пластмасови шишета, са поставени в парк "Рова" във Видин, в алеята до средно училище "Цар Симеон Велики". Ето какво казаха минаващи през парка видинчани:

"Това е хубаво... Аз се загледах по големите туби. Идеята е много добра. Имам няколко дръвчета вкъщи, имам и от тия тубички и бих ги използвал да ги сложим на дръвчетата... А, много хубаво, много добра идея..."

Идеята е на учениците от 4 "Г" клас на средно училище "Цар Симеон Велики". Децата сами изработили хранилките и ги поставили по дърветата в парка.

"Взимате шише, режете дупка по средата на шишето, слагате храна за птици и ви трябва едно въже да я закачите на дървото", обясни Константин Цветомиров- ученик  4 "Г" клас.

СнимкаКонстантин казва, че редовно проверяват дали има храна за птичките и допълват шишетата, които са празни. Идеята дала класната им- Луиза Антова.

Подхранването на дивите птици е много важно, защото през студените месеци много трудно си намират храна. От Българското дружество за защита на птиците всяка зима правят кампанията "Зрънце любов", която цели да помогне на необикновените „обикновени” видове птици, които зимуват край нас- хората да направят сами къщички или хранилки за птици и да ги подхранват през зимата. На сайта на дружеството има и карта, на която всеки участник в кампанията може да се отбележи. На тази карта децата от видинското училище "Цар Симеон Велики" не са се отбелязали. Там обаче срещаме имената на други участници в "Зрънце любов". От Видин са Ненчо Славчев, детска градина "Здравец", клубът по екология от Природо-математическата гимназия, детска градина "Арабела". От Северозападна България са се отбелязали любители на птиците от Добри дол, Лом, Козлодуй, село Крушовица, Криводол, Монтана, Мездра, село Зверино и още много хора от различни населени места, които помагат на птиците.

Първите щъркели вече дойдоха във Видинско. За цели ята щъркели вече съобщиха кметовете на Дунавци и Ружинци. "Щъркелите дойдоха и в село Търнава, община Бяла Слатина", каза ни кметът Габриела Раловска. Говорим с нея за предвестниците на пролетта, защото в селото има много гнезда на щъркели. В предаването сме ви разказвали и за една смела жена от селото- която рискува живота си, като се качва без стълба и вишка на комин, за да помогне на провиснал от гнездо щъркел.

"С идването на щъркелите се надяваме на хубаво време и хубави неща да се случват", каза Габриела Раловска.

ЩъркелиНай- предпочитаното място за свиване на гнездо са електрическите стълбове. От общо 6 805 гнезда /според последното преброяване на щъркеловите гнезда през 2015 година/, 5 624 са разположени на стълбове. Те могат да са много опасни за птиците.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започва обща инициатива с ЧЕЗ за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в полза на птиците. Предстои да бъдат изолирани 4000 опасни електрически стълба, 40 км от въздушните проводници ще бъдат маркирани с 3600 "дивертори", за да са видими за птиците- това са специални движещи се пластини, които служат като сигнални знаци за птиците; ще бъдат монтирани и 900 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи. Всичко това ще се случва в продължение на 5 години.

"Идеята ни е да обезопасим най- опасните за птиците въздушни електропроводи в Западна България", каза разказа Светослав Спасов от БДЗП.

Снимка: ПП Врачански БалканЧовешкото безпокойство е един от основните фактори, които влияят върху популацията на белоглавите лешояди. Електрическата мрежа също. Дружеството за защита на хищните птици /ДЗХП/ прави мониторинг на опасните трасета и набелязва най- проблемните участъци, каза Георги Стоянов от ДЗХП, който работи на волиерата над монтанското село Долно Озирово:

"Доста птици в България загинаха от електричество. От тези птици, които сме ги пускали, електричеството се оказа, че е най- негативния фактор. Най- много птици загинаха от него. Изолираме стълбове, опасни за птиците, ще продължим с тези дейности. Правим мониторинг на тези стълбове."

Мониторинг на територията на природен парк "Врачански Балкан" е извършен на над 400 стълба.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31

Враца и Монтана се включват в "Нощ на литературата"

Европейската нощ на литературата ще бъде отбелязана в Монтана . Домакини са Регионалната библиотека "Гео Милев", Историческият музей и Художествената галерия "Кирил Петров", където по едно и също време ще бъдат прочетени откъси от произведения на съвременни европейски автори. В библиотеката ще бъдат представени творби на писатели от Австрия, Италия,..

публикувано на 07.10.20 в 13:47

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 74 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 05.10.20 в 09:45