Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Александров, зърнопроизводител: "Есенниците са добри, подготвяме пролетната сеитба"

Снимка: Радио ВИДИН


Изпролети се... Нищо, че в последните си дни зимата показа на какво е способна. Как презимуваха есенниците, и каква е готовността за пролетната сеитбена кампания?

В "Земята, която ни храни" гостува Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

"Като цяло есенниците в област Видин са на добро ниво. Фермерите, които са си свършили добре работата есента, могат да се радват на добре гарнирани посеви. Зимата беше топла и те презимуваха нормално, тепърва ще се установи има ли болести и вредители. По-лошото е, че предстои пролетната сеитбена кампания, а условията не са подходящи-преовлажнена почва, на места наводнени полета, но се надявам институциите да реагират своевременно. Сега земеделците се снабдяват със семена, торове и препарати, стягат техниката, защото при добри условия, в края на март в ниската тераса може да започне сеитбата... "


В звуковия файл чуйте още: какви трудности изпитват зърнопроизводителите при обеззаразяването на семената; кои са предизвикателствата пред тях  през новата стопанска година; има ли шанс позициите на българския и европейския фермер да се изравнят; кое поражда недоволството около Проекта на наредба за изкуствено създадените условия?

Стотици декари земеделска земя са наводнени през последните дни. Навръх 8 март, заради авария в тръба на дигата до моста при събирателния канал по пътя към с. Рупци, пострадаха посеви с пшеница. Ден по-късно при Иново скъсана дига наводни около 200 декара. Над 6000 декара са наводнени в община Брегово. Отговорните институции не са си свършили работата и са проявили нехайство- това са обвиненията на пострадали земеделски стопани.
 
СнимкаПред Йорданка Петрова Емануил Кирилов твърди, че е сигнализирал, но никой не е обърнал внимание, затова и обмисля да заведе дело за безхаберието на отговорните институции.

"Преди две седмици сигнализирах, втори път се обадих, за да проверя. Отговориха ми, че са си свършили работата... Тук има една дървена тапа, която има вероятност да е изгнила...Точно затова ги предупредих, защото преди две години се случи- по същия начин... Звънях на директора на "Напиотелни системи" и на главния инженер... Казаха, че всичко е наред... Сега тази вода докато се дръпне, корените на житото ще изгният, получава се преовлажняване и тук няма да има реколта...."

Валери Бизеранов е вторият пострадал при Рупци:

"Сигурно има виновни- преди три години стана същото, явно неса взели мерки... 27 декара от моите са невъзстановяеми... Обещават обезщетение, но я има, я няма...."

За втори път нивите на Пламен Владимиров са наводнени. Този път обаче е имал късмет, защото земята е само подготвена за сеитба на слънчоглед:

"Почти всяка година при високи води нивите се наводняват. Сега и каналът не беше изчистен изцяло- само около 50 метра... И преди няколко години, когато се скъса дигата, ми бяха наводнени около 200 декара с пшеница. Вярно е, получих обезщетение, но то покрива само разходите... Според мен, хората, които са отговорни за поддържане на дигите, не си гледат работата... Работа през пръсти... Сега докато се отдръпне водата, не може да се влезе в блока, ще се забави и сеитбата- наистина, не е толкова фатално, но създава неудобство- заради някой, който не си е свършил работата...."

Залети земеделски площи при село ИновоСтотици наводнени площи и компрометирани посеви. Липса на надежда за добри добиви. Лош късмет, природа или безхаберие? Можеше ли това да не се случи и има ли виновни?

"Наистина, каналът не е почистен добре, но очевидно, чисто климатично в много кратко време се получава голям повърхностен отток и в някои участъци дигите не издържат- те са строени преди около 70 години... От "Напоителни системи" се стараят и правят всичко, каквото е по силите им... Не бих ги обвинявал, защото всяка дига има слаби места, за съжаление има и доста къртичини, които компрометират насипа и когато е поставен под напрежение за няколко дни, се получават пробиви... Добре е, че в случая максимално бързо държавата се мобилизира... Слава богу, няма засегнати населени места, няма пострадали хора- това е важното... Пострадалите земеделци ще бъдат обезщетени..." - коментира директорът на Областна дирекция "Земеделие" във Видин Емилиян Енчев.

А аз се сещам за онзи виц, при който дете се връща от училище, майка му го пита изпитвано ли е днес, а то казва: "Мамо, важното е да сме здрави." Да, единственото хубаво нещо от ситуацията с наводненията от четвъртък насам е това, че няма пострадали и бедстващи хора, че нямаше селища без ток и вода. Хубаво е и това, че от министерството на земеделието обещават да компенсират пострадалите. Лошото е, че при всички критични точки, май става въпрос за несвършена, недовършена или през пръсти свършена работа. От това потърпевши са не само пострадалите земеделци, а и всички ние... 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50