Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Пенкова: Подкрепяме всички, които искат да работят в община Лом

Нивото на Дунав спада, няма опасност за населението на града

11
Пенка Пенкова, кмет на Община Лом, в изнесеното студио на Радио ВИДИН в крайдунавския град.
Снимка: Светослав Цветанов

Община Лом е готова да подкрепи инвеститорите, които искат да дойдат и да работят на нейната територия. Това каза в "Добро утро, кмете" по Радио ВИДИН Пенка Пенкова, кмет на Община Лом. Тя обясни, че икономическото състояние е една от болните теми на дунавската община, затова внимателно следи как се развиват местните предприятия и се стреми да ги подкрепя:

"Сега за първи път се опитваме да направим паралелка дуално обучение, защото в един от заводите вече изпитваме необходимост от определени професии. За моя радост, дай Боже всичко да се осъществи, за първи път само тази година имаме четири заявени инвеститорски интереса. Разчитаме на добрите взаимоотношения и на китайския инвеститор, който отдавна е заявил развитие на лозарство, земеделие... И разбира се, на четири предприятия, които силно се надявам, заявила съм  готовност Общината по всяка линия да ги подкрепя, най-вече с подготвянето на кадри. Смятам, че потенциалът на нашия град все още не е добре развит. Аз мисля, че ще дойде време и те ще го видят. Наскоро разговарях с наш инвеститор, който ми каза: "Вие имате толкова потенциал неразработен, ще дойде време, в което важно ще бъде земята и водата". Аз мисля, че ние имаме това нещо на територията ни. Имаме едно поделение, за което водим преговори и имаме възможност да го вземем, но в момента нямаме към него инвеститорски интерес. Така че имаме бази, инвеститорите да заповядат, ние ги подкрепяме."

От тази сутрин има спад на нивото на Дунав, няма никаква опасност за населението, каза Пенка Пенкова по актуалната в момента тема с високите води на реката. Тя обясни, че при покачване на нивото на реките Дунав и Лом, в града се покачват и подпочвените води.

"Проблемът, който настъпва в зоната на река Дунав и река Лом, са подпочвените води, които ние също следим с внимание. Такива води имаме и в къщите, които са близо до река Лом. Няма опасност за хората, успокоението е, че имаме намаление на нивото при Ново село. Така че очаквам успокояване на реката, макар че вие виждате, че тази година повишението тръгна много по-рано, а не във времето, което ние наричаме "черешови води". Бдителни сме, наблюдаваме, няма опасност за хората."


За решаване на проблема с подземната инфраструктура община Лом ще разчита на собствено финансиране и на средства от държавния бюджет, обясни кметът:


"В момента сме лишени от правото да участваме по всички европейски програми, свързани с водния цикъл, тъй като имаме неасоцииран член - Община Берковица, и ние не можем да кандидатстваме нито по "Околна среда", нито по Програмата за развитие на селските райони. Тоест пред Община Лом седи един огромен проблем - ако искаме да имаме вода и надземна инфраструктура, да решаваме поетапно проблемите с наши средства и със средства от държавния бюджет."

Община Лом работи по Оперативна програма "Региони в растеж". В момента се провеждат търгове за 11 млн. лева за 7 образователни институции и за 2 млн. лева за улици и културни организации.

Повече за спечелените проекти, ремонтите на пътната инфраструктура и културните постижения в община Лом може да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50