Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Монтана отбелязват Международния ден на театъра с премиера

2
Снимка: http://theatremontana.blogspot.bg/


Днес, 27 март, отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е определена през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Чества се всяка година на този ден с разнообразни представления на местно и международно ниво. 

Големият френски творец Жан Кокто е автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. От този момент всяка година на празника световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Посланието ще бъде прочетено и на сцената на Драматичния театър в Монтана днес. Поздрав за празника и равносметка за сценичното изкуство прави директорът Любомир Бояджиев:

"Искам да поздравя всички наши зрители, нашата публика по случай 27 март- Международния ден на театъра, да поздравя целия творчески и технически екип на театъра. Скоро беше Благовещение- да пожелая да получават само благо вести, около тях само радост да има и преди всичко здраве... В нашето време трудно се прави изкуство. Надявам се нашите зрители да оценят нашия труд. Въпреки ниските заплати, трудните условия, студените сцени, това изкуство остава, защото ние възпитаваме с това изкуство. Нашата мисия е да носим живото слово в малките населени места... Нашите политици трябва да разберат, че инвестициите в култура и образование са крайно необходими."

Днес е премиерата на спектакъла на Драматичния театър в Монтана "Мистерията Дон Жуан" на Анатолий Крим. Режисьор е Минчо Събев, художник- Тодор Деков.

"Младите хора в нашия състав ще получат възможност за изява. Това са Тихомир Иванов, Асен Таков и Димитрина Проданова. Те съвпадат много добре с ролите, в които са разпределени... В края на спектакъла ще прочетем и възванието на Световния театрален институт. Очарованието е в това, че в целия свят, на всички сцени, на тази дата, в този час ще се прочете това възвание... Надявам се и скоро време да дойдем във Видин с този спектакъл."


Спектакълът "Мистерията на Дон Жуан" започва в 19:00 ч.

Цялото интервю с Любомир Боджиев чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ на 25 януари слушаме песни за радиото

Радиото включено, силата на макс, настроението на шест- днес, на 25 януари-  Ден на Българското Национално Радио! Радиото е... верен приятел – с теб е навсякъде, носи ти настроение, можеш да му се обадиш, може да ти подари внимание, а защо не и хубави преживявания. Защото Радиото е една прекрасна емоция! То е събирателно за всичко..

обновено на 25.01.21 в 09:49

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49